Składniki:
- 0,4 kg mielonej wołowiny
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 por - jasna część
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 100 ml rosołu wołowego
- 1 puszka ciemnej fasoli
- 1 słoik pomidorów bez skórki - u mnie swojej roboty z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
- 3 suszone pomidory, pokrojone w paseczki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki oliwy
- ryż - u mnie brązowy
- 1 avokado
- natka pietruszki, świeża kolendra - nie miałam;(
Przygotowanie:
- rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w piórka, por w krążki, czosnek wycisnąć, podsmażyć
- dodać mięso, obsmażyć, dodać fasolę i suszone, pokrojone pomidory, chwilę poddusić
- dodajemy przyprawy: kumin, paprykę ostrą i słodką, oregano
- następnie bulion, gotujemy do zagotowania pod przykryciem
- następnie dodajemy pomidory, które wcześniej najlepiej rozdrobnić - ja użyłam blendera
- dodajemy kakao i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu koło godziny
- podajemy z ryżem, świeżym avokado pokrojonym w kostkę i łyżką kwaśnej śmietany, można z chipsami tortilli, białym ryżem i z mniejszą ilością sosu, ale u mnie lubią sosik, stąd tyle go w moim wydaniu;)
Smacznego;)
wiesz, ze ja nigdy nie robiłam chili con carne, ani nawet nie jadłam ;P już tym bardziej w wersji z kakao ;) koniecznie muszę spróbować bo zapowiada się super :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, u mnie nie za bardzo widać, ale wczoraj miałam najazd Mamy, brata z rodzinką i odrazu wszystkim nakładałam na talerze i swoją porcję raz dwa sfotografowałam na balkonie;( Można dodać połowę bulionu mniej i wtedy będzie bardziej mięsne,a le u mnie lubią ten sos, właśnie ze względu na kakao, którego nikt nie wyczuwa ze względu na kumin, który jest dominującą i charakterystyczną przyprawą dla tego dania;) Możńa też dodać kukurydzę z puszki, ale ja nie lubię, więc nie daję. Danie jest pyszne i warte zrobienia. Można też zrobić z innego mięsa, ale z wołowiny jest najlepsze!
UsuńPodoba mi się Twoja wersja :) Muszę wypróbować z kakao :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Najlepszego Kochana!!!
UsuńBardzo mi sie podoba! Dodatek kakao w wytrawnych meksykanskich daniach tez mnie dziwil. A potem sprobowalam sosu mole poblano i... odlecialam :)
OdpowiedzUsuńWiem o czym piszesz;) Najlepszego!
UsuńDzisiaj widzę jakaś faza na chili con carne :) Ja także konsumowałam, w wersji sin carne. Najfajniejsze jest chyba to, że można tak kombinować z dodatkami.
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że wiele osób zna się na tym co dobre;) Idę do Ciebie popatrzeć na Twoje Sri Carne;) Najlepszego!!!
UsuńNietypowe bo z kakao i do tego tak pieknie podane! Wyglada "lekko" dzieki awokado. pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńKakao w kuchni meksykańskiej dodaje głębi i tajemnicy! Jest pysznie, delikatnie, aromatycznie, uwielbiam-y;)
Usuń