logo

środa, 7 marca 2012

Orkiszowa szarlotka z gwiazdami

Ciągle chodziła mi po głowie wersja szarlotki Kasi ze wspólnego pieczenia.
Jabłka z koszyka spoglądały na mnie już od wielu dni, a mąż marudził, że ani kawałka cytrynowej babki mu nie zostawiłam;)
Obrał i starł jabłka, popatrzył błagalnym wzrokiem i jak tu nie ulec takiej słodkiej minie, tym bardziej, że wspomina często szarlotkę góralki Hanki z przepisu Kasi, hej !
Musiał się jednak zgodzić na małe zmiany - na mąkę orkiszową z Gdańskich Młynów, którą chciałam przy okazji sprawdzić w słodkim wypieku.


Składniki na dużą blaszkę:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek startych na jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek żelfixu
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
  • z mąki, cukru pudru, masła, proszku do pieczenia i jajek zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
  • jabłka mieszamy z cukrem, żelfixem, cynamonem i bułką tartą
  • ciasto dzielimy na dwie części
  • rozwałkowujemy lub wygniatamy dno blaszki albo tortownicy
  • posypuję ciasto mieszanką mąki i cukru w ilości 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru ( z ostatniego doświadczenia, żeby sok z jabłek nie zmiękczył mi ciasta za bardzo)
  • na to kładziemy jabłka
  • na górę drugą rozwałkowaną część, ja tym razem powycinałam gwiazdki i posypałam je cukrem trzcinowym
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach około 35-40 minut


                              

Jestem już po 2 kawałkach - cudo!!! Przepyszna jest w tej zdrowszej wersji, jestem nią smakowicie oczarowana, polecam!

Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. O, jak miło! ;) Nie spodziewałam się! ;) i pomyśleć, że ta smaczna wersja na orkiszu powstała przez moje gapiostwo - zabrałam się za ciasto, nie mając zwykłej mąki! I wzięłam orkiszową. ;))
    Bardzo się cieszę, że Was skusiło i Wam smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, chciałam sprawdzić mąkę i ciągle mi po głowie chodziła Twoja wersja - jest jak dla mnie o wiele lepsza, taka bardziej krucha, nie tłusta, jakby ta mąką "coś" zrobiła z masłem;) Jestem zachwycona! Polecam, polecam i dziękuję za inspirację! Upiekłam wczoraj, dopiero rano robiłam zdjęcia i pozwoliłam ją kroić, wszystko na wariackich papierach! 1/3 blaszki już nie ma;)

      Usuń
  2. Pychotka, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Paulinka, jak masz mąkę orkiszową, to piecz Kochana, będziesz oczarowana jak my;)
      I do tego o wiele mniej kalorii niż oryginalna wersja;)

      Usuń
  3. chcę piec szarlotkę!:) dawno jej nie jadłam:<

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje:) i smak pewnie niebiański;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna w tej wersji, będzie często gościć na moim stole;)

      Usuń
  5. Te gwiazdki wyglądają wspaniale. Bardzo lubię takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anka Wrocławianka i slyvvia - było pysznie! Już pochłonięta, cała duża blaszka;) Teraz to chyba będę piekła z podwójnej porcji w blasze z piekarnika hehe;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowy i smaczny wypiek, wygląda pysznie. Też jestem zwolenniczką orkiszu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisane do zrobienia, jako że wypieki z mąki orkiszowej mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna, będę piekła w ten weekend, bo chłopaki się dopominają!;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...