Mowa o drożdżówce z owocami!
Składniki na blaszkę 35 x 25:
- rozczyn: 60g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki ciepłego mleka
- 3 szkl. mąki
- 3 jajka (jeśli bardzo małe to 4)
- pół szkl.cukru
- pół szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- mniej jak pół szklanki oleju
- owoce
Przygotowanie:
- zrobić rozczyn: pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i mleko, odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia
- wsypać pozostałe składniki do miski i wyrobić ręką, bądź drewnianą łyżką tak, aby wszystkie składniki dokładnie połączyć, odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia
- po tym czasie zamieszać ciasto i odstawić jeszcze raz na 1 godzinę
- następnie przełożyć na blaszkę, posypać owocami i odstawić na jakieś 30-40 min.
- przygotować kruszonkę: 50 g masła, 50 g cukru, 30 g mąki, 30 g płatków migdałów - zagnieść
- piekarnik nagrzać do 180°C, posypać ciasto wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto, piec około 30-40 min.
Smacznego;)
Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek, może sama dzisiaj upiekę :)
OdpowiedzUsuńRobi się sama, pachnie w domu na całego, cudnie kiedy wyrasta,a Ty ją zamieszasz zmuszasz do ponownej pracy! Polecam, zrób!
UsuńO pamiętam jak moja mama takie robiła:)) i wolałam te drożdżowe "Bałabuchy" (ona je tak nazywa) niż wszelkie torty! Pychota!
OdpowiedzUsuńMoja Mama też pysznie robiła drożdżówki, najlepsze były jagodzianki, muszę zdobyć od niej w końcu te zeszyty!;)
Usuńdrożdżowe z kruszynką to moje ukochane ciasto:) szkoda, ze tak daleko mieszkasz! wpadłabym z miłą chęcią :)i nie chodzi mi tylko o ciasto rzecz jasna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam mega uśmiech dzięki takim miłym słowom;):):) Może kiedyś się spotkamy w realu, tego nie wie nikt... Ślę dużo słonka i uśmiechu do Ciebie!
UsuńJak się przyjemnie zrobiło:)Uwielbiam drożdżowe ciasta z owocami a jeszcze bardziej kruszonkę z migdałami ale narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze drożdzowe ciasto robi mój M., daje wszystko na "oko" i za każdym razem jest inna i za każdym pyszna! ALe ta moja znowu Jemu bardzo smakowała, tylko blacha została,... do umycia;)
UsuńMarzę teraz o tym cieście! Wspaniałe :))
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam Milenka!
UsuńCudne :D Z kruszonką lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam z kruszonką, mój synek tylko czystą drożdżówkę z kruszonką uwielbia, następna będzie specjalnie dla niego;)
UsuńUwielbiam takie drożdżowe ciasta. Najlepsze robi moja mama, zawsze z ciepłym mlekiem na śniadanie:) Też się przymierzam do drożdżowej babki w weekend, ale bez alergenów!Trzymaj kciuki:)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi najlepsze jagodzianki w sezonie! Trzymam kciuki, tez bym jakąś upiekła taką po Twojemu, może wspólnie upieczemy jakąś na weekend, musiałabym tylko wiedzieć jakie składniki mam sobie sprawić, bo takich jak Ty napewno w mojej kuchni nie znajdziesz;(
Usuń