logo

poniedziałek, 19 marca 2012

Muffiny z blue curacao

Pogoda była tak piękna w weekend, że nie było nas w domu, a jak już byliśmy, to tylko na chwilę;) Starczyło więc czasu na muffinki pomarańczowe z kawałkami pomarańczy i likierem pomarańczowym.


     

U mnie blue curacao, miały dzięki temu niebieskiemu likierowi delikatnie pistacjowy kolor, były wilgotne, mięciutkie, idealne do kawki!



Składniki na 12 muffininek:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża lub 2 mniejsze pomarańcze
  • 250 ml mleka
  • 1 jako
  • 140 g cukru
  • 125 g miękkiego masła

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą
  • zetrzeć sk
  • 60 ml likieru pomaranczowego
  • zetrzeć skórkę z pomarańczy, obrać owoc, pokroić na kawałki - ja obrałam z białych błonek i podzieliłam na cząstki
  • cukier i jajko ubić na kremową, jasną masę, dodawać po 1 łyżeczce masło, cały czas miksując na średnich obrotach
  • dodać mleko, zmiksować, skórkę pomarańczową, likier i mąkę z solą i proszkiem, zmiksować wszystko na gładką masę
  • dodać cząstki pomarańczy, wymieszać napełnić papilotki do 2/3 wysokości
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15-20 minut na złoty kolor, do suchego patyczka
  • wyjąć z piekarnika i zosatwić jeszcze na 5 minut w formie
  • wyjąć na kratkę i ostudzić


Smacznego;)

12 komentarzy:

  1. Przepięknie wiosenne muffinki! No i cudowny pomysł z blue curacao!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałam się co z tego wyjdzie, bo po upieczeniu były bardzo wilgotne, ale jak ostygły - zrobiły się poprostu bardzo delikatne! I pomiędzy kęsami te kawalki soczystej pomaranczy....

      Usuń
  2. dzisiaj strach z domu wyjsc..niewielki grad w okno kuchenne stuka..ale takie babeczki tropikalne na pewno rozgonią czarne chmury..mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda dziś masakryczna! Ja na szczęście mam Maroko w kuchni, pachnie u mnie szafranem, kolendrą, cytryną... A babeczki polecam, wyszły bardzo delikatne i pyszne!

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne:-) Uwielbiam pomarańcze;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nia miałam czasu na zrobienie bitej śmietany, wtedy smakowałyby niebiańsko!

      Usuń
  4. mmm...kawalki pomaranczy super pomysl:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe..:)) i kolorek fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cytryny kiszone...i jak? Nie mogę się doczekac efektow takiego potraktowania cytryn. Cos u Ciebie żołto ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba pistacjowo;) W koncu wiosnę mamy, szczególnie dziś;) Cytryny... cudne... dziś zrobiłam tadżin, wpis jutro na blogu, rozpłynęły się w sosie, razem ze skórką... zapach w domu jeszcze w trakcie przygotowań bez pieczenia... obłędny: szafran, kiszone cytryny, klendra, pietruszka... pysznie! Będę kisić jak nic;)

      Usuń
  7. Śliczny stojak na muffiny :D:D:D Gdzie się taki kupuje? Też chce!!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam go z 5 lat temu... chyba jest Wiltona;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...