logo

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Chiński misz masz

Kiedy nie mam za dużo czasu na szykowanie późnego obiadu, zazwyczaj sięgam po chiński makaron. Pierś z kurczaka jest zawsze w pogotowiu, jakieś warzywa się znajdą, sos sojowy też mam i oczywiście makaron. Padło na nitki, bo wstążek zostało na 1 osobę.



Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g chińskiego makaronu nitki (całe opakowanie, 100 g suchego makaronu)
  • 0,5 l słoik fasolki szparagowej ( mojej roboty)
  • 1/2 cukini
  • 2 marchewki
  • troszkę szczypiorku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy 



Przygotowanie:
  • piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego ciemnego, sokiem z cytryny i startym imbirem
  • makaron przygotować według przepisu na opakowaniu
  • marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, cukinię też pokroić w słupki
  • na patelni - takiej już dużej głębokiej, gdzie wszystko się nam zmieści rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę, dusimy ją 7-8 minut od czasu do czasu mieszając
  • dodajemy cukinię, którą obsmażamy 4-5 minut, dodajemy fasolę, mieszamy
  • na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka z każdej strony, następnie przekladamy do warzyw
  • dodajemy odsączony makaron, sos sojowy jasny, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, podsamażamy ciągle mieszając około 5-7 minut
  • na koniec posypujemy szczypiorkiem


Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Super propozycja :)

    Miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie, łatwe i przyjemne... cóż więcej potrzeba przy pięknej pogodzie?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chińszczyzna daje mnóstwo możliwości - fajnie Ci wyszło;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tylko mój maly chłopek się denerwował, że nie umie jeść pałeczkami;)

      Usuń
  4. Lubie takie blyskawiczne, czyszczace lodowke dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie spontaniczne i na szybko wychodzą najpyszniej;)

      Usuń
  5. Lubię chińską kuchnię :) To zupełnie inne smaki. Twój makaron wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Rzeczywiście wyszedł pyszny, była to olbrzymia porcja, tak naprawdę na 2 dzni, ale z obżarstwa zjedliśmy na raz;)

      Usuń
  6. Azjatycki 'bałagan' na talerzu - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt! Ten, Kto wymyślił tą kuchnię był genialny! Pyszne, lekko i zdrowo;)

      Usuń
  7. chińszczyznę mogę jeść zawsze :)
    też często kombinuję tego typu dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też! Nigdy się nie nudzi prawda, najwyżej sos sojowy skończy;)

      Usuń
  8. Lubię takie dania,ostatnio użyłam warzyw chińskich mrożonych dostępnych w Lidl.Wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie korzystam z mrożonki do dań chińskich, bo tam jest papryka, a mój organizm jej nie toleruje, więc zawsze kombinuję ze świeżych! ALe pomysł pyszny! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...