Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g chińskiego makaronu nitki (całe opakowanie, 100 g suchego makaronu)
- 0,5 l słoik fasolki szparagowej ( mojej roboty)
- 1/2 cukini
- 2 marchewki
- troszkę szczypiorku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego ciemnego, sokiem z cytryny i startym imbirem
- makaron przygotować według przepisu na opakowaniu
- marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, cukinię też pokroić w słupki
- na patelni - takiej już dużej głębokiej, gdzie wszystko się nam zmieści rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę, dusimy ją 7-8 minut od czasu do czasu mieszając
- dodajemy cukinię, którą obsmażamy 4-5 minut, dodajemy fasolę, mieszamy
- na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka z każdej strony, następnie przekladamy do warzyw
- dodajemy odsączony makaron, sos sojowy jasny, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, podsamażamy ciągle mieszając około 5-7 minut
- na koniec posypujemy szczypiorkiem
Smacznego;)
Wygląda przepysznie! Super propozycja :)
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku :)
Dziękuję! Dużo słonka!
UsuńSzybkie, łatwe i przyjemne... cóż więcej potrzeba przy pięknej pogodzie?:)
OdpowiedzUsuńChińszczyzna daje mnóstwo możliwości - fajnie Ci wyszło;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tylko mój maly chłopek się denerwował, że nie umie jeść pałeczkami;)
UsuńLubie takie blyskawiczne, czyszczace lodowke dania :)
OdpowiedzUsuńTakie spontaniczne i na szybko wychodzą najpyszniej;)
UsuńLubię chińską kuchnię :) To zupełnie inne smaki. Twój makaron wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Rzeczywiście wyszedł pyszny, była to olbrzymia porcja, tak naprawdę na 2 dzni, ale z obżarstwa zjedliśmy na raz;)
UsuńAzjatycki 'bałagan' na talerzu - pyszności!
OdpowiedzUsuńTo fakt! Ten, Kto wymyślił tą kuchnię był genialny! Pyszne, lekko i zdrowo;)
Usuńchińszczyznę mogę jeść zawsze :)
OdpowiedzUsuńteż często kombinuję tego typu dania!
My też! Nigdy się nie nudzi prawda, najwyżej sos sojowy skończy;)
UsuńLubię takie dania,ostatnio użyłam warzyw chińskich mrożonych dostępnych w Lidl.Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńJa nie korzystam z mrożonki do dań chińskich, bo tam jest papryka, a mój organizm jej nie toleruje, więc zawsze kombinuję ze świeżych! ALe pomysł pyszny! Pozdrawiam!
Usuń