logo

piątek, 3 sierpnia 2012

Moje pierwsze brownie

Wczoraj natknęłam się na urodzinowe brownie na blogu Nakryty Stoliczek i wiedziałam, że upiekę, odrazu, przepis prosty, szybki, a zdjęcie ciasta tak mnie zachęcało, że musiałam je popełnić, tymbardziej, że popołudniu jechaliśmy do lasu, gdzie już nauczyłam moich chłopaków, że ciasto i herbata w termosie jest zawsze.
Zmieniłam co nie co, podam przepis już po moich zmianach, a Was po oryginał zapraszam tutaj i jeszcze raz dziękuję Autorce za pyszną inspirację.

Przygodę z brownie uważam za otwartą, dziś zrobię jakieś mieszane, może sernikobrownie?;)



Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 70 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g mlecznej czekolady (dałam czekoladki synka - jeszcze zalegając mlecne mini zające wielkanocne)

Przygotowanie:
  • masło rozpuścić na średnim ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia
  • jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach na pyszystą masę, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, szczyptę soli, mąkę, wymieszać już na wolnych obrotach, tylko tak, żeby składniki połączyły się
  • wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać z wierzchu kawałkami mlecznej czekolady
  • piec w 160 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka


Wiem, że będzie to mój przepis bazowy, będę teraz kombinować, z serem, z owocami, orzechami, jest tyle pysznych możliwości.


Tak jak "dorastałam" do chleba, tak teraz dorosłam do brownie, dziś upiekę kolejne, pokombinuję coś z macarpone, bo mam aż 3 opakowania w lodówce.


Smacznego;)

46 komentarzy:

  1. cudne, ja jeszcze też nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne cisto - uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Proste w wykonaniu, proste w formie a w smaku... niebiańskie!

      Usuń
  4. Pięknie Ci wyszło ciacho! Cieszę się, że mogłam zainspirować, ja też jakiś czas dorastałam do brownie ;) teraz to moje jedno z bardziej ulubionych ciach :P dziękuję za podanie źródła! :) i pozdrawiam serdecznie sąsiadkę! (ja z Gdyni jestem! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moich chłopcy zachwyceni, zniknęło... w 30 minut - połowa zjedzona w domu, druga w lesie;)

      I nie masz za co dziękować, zawsze podaję źródło mojej inspiracji, dla mnie to nie jest problem, a wręcz odwrotnie, to mega miłe, bo gdyby nie Ty, to ja bym go nie upiekła, a wierz mi, że przepisów na brownie mam kilka.. dziesiąt zapianych i dopiero Twoje mnie skusiło i odrazu pognalo do pieczenia;)

      Pozdrawiam z Gdańska;)

      Usuń
  5. Hej! Uwielbiam BROWNIE i robię je od samego początku zamieszkania w Anglii. To takie ciasto, które jest u każdej dobrej gospodyni domowej na wszelki wypadek - czy dla gości, czy dla dzieciaków na piknik, czy do herbatki. Pozdrawiam! K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Kasiu;) Ja jak napisałam, musiałam do niego dojrzeć;) I skoro jest to ciasto , które jest u każdej dobrej gopodyni, to i ja od dziś tak się czuję;) Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Najlepsze ciasto świata! koniecznie spróbuj sernikobrownie, najlepiej z malinami póki jeszcze są, niedawno robiłam i nie było osoby której by nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie na facebook-u mi doradzono z dodatkiem malin, ale moi chłopcy będą pluli pestkami;(( Mi one nie przeszkadzają, ale im tak;( Pomyślę, coś wymyślę, może dziś normalne tylko sernikobrownie, może czarną porzeczkę albo czerwoną dodam, mam zamrożoną;) Jak myślisz?;)

      Usuń
  7. Cudowne! Zrobiłabym z przyjemnością, ale na razie uporać się ze zjedzeniem mojego barbie torciku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, zdążysz zjeść i zrobić;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Ciekawa jestem co wyniknie z połączenia z mascarpone, na pewno pyszności:)) To wygląda niesamowicie, przepis sobie dodałam do zakładek bo strasznie zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest cudny, dla mnie, normalnie jak go zobaczyłam tak odrazu upiekłam i jetem zachwycona! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ja też robię takie z malinami i jest super:)Twoje też, oczywiście. Rozpieszczasz tych chłopaków do granic możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja malinki uwielbiam, jutro śmiagamy do Mamy, to jak przywiozę może zrobię pół na pół, coś pokombinuję;) A jeśli chodzi o rozpieszczanie... Kocham, więc z przyjemnością i
      Ich chociaż w taki sposób rozpieszczam;)

      Usuń
  10. Ja uwielbiam Brownie. Zerknij na ten u mnie na blogu, to przepis Nigelli Lawson w serii Nie dla Alergika.Jest przepyszny! bez mąki! Robiłam też wersję z serkiem mascarpone. Brownie to taka cudnie, pyszna, kaloryczna prostota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już też uwielbiamy! Twój przepis super, muszę tylko w orzechy i migdały się zaopatrzyć. I tak jak napisałaś Kasiu, jest to pyszna i kaloryczna prostota;)

      Usuń
  11. Ja robiłam tylko spód brownie do sernika :) Muszę zrobić samo brownie kiedys :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Paulinka, jest cudowne i tak prote w przygotowaniu, że aż mi głupio, że wcześniej nie upiekłam, ale mój typ tak ma, że do niektórych sytuacji muszę dojrzeć;)

      Usuń
  12. Znakomite Ewo, wyglądają bardzo smacznie ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, niby nic, a smak i wrażenia wspaniałe!

      Usuń
  13. Mniam, brownie, czekoladowa rozkosz :) Chociaż dla mnie to jest jeden z tych deserów, że po dwóch kawałkach muszę zagryźć kiełbasą, bo mi za słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli prawidłowo Tomku, jak na faceta przystało;) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Tapenda
    Ooooj skąd my znamy te rodzinne przyzwyczajenia...do słodkiego co nieco ;P.
    Przepis zapisujemy - super baza do kombinacji;)
    Pozdrawiamy weekendowo;);)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do takich przyzwyczajeń to odrazu się adoptują, gorzej jak coś dla mnie mają zrobić;)
      Też mi się wydawało, że ten przepis jest super bazą do kombinacji z dodatkami, stąd odrazu wpadł mi w oko;)

      Usuń
  15. Wygląda naprawdę cudownie :) A zioła są moim zdaniem sekretem kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i co do ziół, to zgadzam się w 100%;)

      Usuń
  16. ja także chcę zrobić swoje pierwsze brownie, jestem na etapie szukania przepisu idealnego (ale pewnie nie obejdzie się od stosowania metody prób i błędów)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie powodzenia i czekam na Twoje pierwsze brownie;)Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Oj dawno ja brownie nie robiłam, oj dawno...
    Może w ten weekend się zmobilizuję i zrobię? Miałaś bardzo dobry pomysł, by zrobić to ciasto na piknikowe wyjście do lasu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pewnie teraz co chwilę będę je robić;) Pozdrawiam Edith z gorącego Trójmiasta;)

      Usuń
  18. na jednym browies nigdy się nie kończy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiem i wiem też, że z tym przepisem to już się nie rozstanę;)

      Usuń
  19. So long as you keep to proper techniques, you are able to exercising in a
    faster charge to burn off from the calories without dropping any rhythm.


    Take a look at my web site :: bowflex selecttech 552 adjustable dumbbells

    OdpowiedzUsuń
  20. There exists a perfect fat loss approach to suit
    your needs.

    Feel free to visit my blog; bowflex adjustable dumbbells

    OdpowiedzUsuń
  21. The largest benefit of the elastic work out bands
    is the fact they assist you apply progressive resistance on a variety of aspects of your body
    from head to toe.

    Look at my web page ... Suggested Studying

    OdpowiedzUsuń
  22. A common slip-up girls make when wanting for home gym add-ons will be to go much too light-weight on their put in place, I
    uncover thatmany of my clientele havea handful of light dumbbells and
    maybe some work out bands.

    Look at my blog :: http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/dumbbell-sets/

    OdpowiedzUsuń
  23. Compared to your Bowflex SelectTech dumbbells, the Powerblock adjustable kinds shorten and turn into
    much more compact should you make your mind up to use the lighter weights.


    Here is my page :: Report abuse

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja uwielbiam te ciasteczka! Są pyszniutkie!
    Ja robię według tego przepisu:
    http://kuferekmarzen.blogspot.com/2011/10/rozowy-tydzien-zadanie-nr-2.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...