logo

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ciasto cytrynowe

Kiedy brak mi pomysłu na szybkie ciasto, takie do niedzielnej kawy czy herbaty, sięgam po przepisy z opakowania. Tak było i tym razem i moją inspiracją jest przepis ze złotka po Kasi na ciasto cytrynowe. Urosło wysokie, bardzo aromatyczne, pachnące i pyszne.



Ja jak zawsze musiałam dodać od siebie przysłowiowe 5 groszy, ale to dlatego, że jak ma być ciasto cytrynowe - to dla nas podwójnie, stąd dałam sok z 2 cytryn, skórkę z 2 cytryn i do tego kawałki miąższu, który się trafił podczas wyciskania z nich soku.



Składniki na keksówkę 30 x 10:

  • 250 g kostka Kasi 
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki
  • sok i skórka z 2 wyciśniętych cytryn
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


Przygotowanie:
  • skórkę z cytryn zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć z nich sok - razem wymieszać
  • kostkę Kasi utrzeć z cukrem i pojedyńczo dodawanymi jajkami na jdnolitą masę
  • następnie dodać połowę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać
  • dodać sok ze skórką cytrynową, pozostałą mąkę i wszystko dokładnie połączyć
  • przelożyć do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą
  • piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka 





















Smacznego;)

22 komentarze:

  1. A właśnie wczoraj myślałam o jakimś cieście z cytrusów :) Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo;) ciasto cytrynowe, babka pomarańczowa czy limonkowa.... to zawsze pyszna propozycja!

      Usuń
  2. Jakoś tak dzisiaj za mną chodzi ciasto cytrynowe:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do kuchni i do pieczenia;)

      Usuń
  3. Mam ochotę na ciasto cytrynowe, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszniutkie, nie za słodkie, cudnie cytrynowe!

      Usuń
  4. Uwielbiam takie proste, puszyste ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, szybko sie je robi i zawsze smakują;)

      Usuń
  5. Takie przepisy z roznych opakowan tez czesto mnie inspiruja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko są na nich składniki, które lubimy - zawsze je próbuję;)

      Usuń
  6. Myślałam o nim niedawno, żeby przetestować :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do wypieku - udał się bezproblemowo i ciasto jest pyszne!

      Usuń
  7. bardzo lubię ciasta cytrynowe, w swoim repertuarze stałym mam tartę i babkę :)
    pozdrawiam Ewuś :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ula;) Babkę też uwielbiam, tarty cytrynowej jeszcze nie robiłam, czas to nadrobić;)

      Usuń
  8. proste i w sam raz na słodką chwilę zapomnienia :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam cytrynkę w każdym wydaniu;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym jest idealnym głównym składnikiem!

      Usuń
  10. Ciasto cytrynowe należy do moich faworytów :) Przepięknie wygląda, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! U mnie nawet 3-latek się nim zajadał aż mu się uszy trzęsły;)

      Usuń
  11. Ciasto cytrynowe jest zawsze na czasie, ze skórką cytrynową wygląda bardzo kusząco smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ponadczasowe ciasto! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...