Składniki na keksówkę 30 x 10:
- 250 g kostka Kasi
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki
- sok i skórka z 2 wyciśniętych cytryn
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- skórkę z cytryn zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć z nich sok - razem wymieszać
- kostkę Kasi utrzeć z cukrem i pojedyńczo dodawanymi jajkami na jdnolitą masę
- następnie dodać połowę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać
- dodać sok ze skórką cytrynową, pozostałą mąkę i wszystko dokładnie połączyć
- przelożyć do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą
- piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka
Smacznego;)
A właśnie wczoraj myślałam o jakimś cieście z cytrusów :) Poproszę kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;) ciasto cytrynowe, babka pomarańczowa czy limonkowa.... to zawsze pyszna propozycja!
UsuńJakoś tak dzisiaj za mną chodzi ciasto cytrynowe:)))
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do kuchni i do pieczenia;)
UsuńMam ochotę na ciasto cytrynowe, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJest pyszniutkie, nie za słodkie, cudnie cytrynowe!
UsuńUwielbiam takie proste, puszyste ciasta:)
OdpowiedzUsuńja też, szybko sie je robi i zawsze smakują;)
UsuńTakie przepisy z roznych opakowan tez czesto mnie inspiruja :)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko są na nich składniki, które lubimy - zawsze je próbuję;)
UsuńMyślałam o nim niedawno, żeby przetestować :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do wypieku - udał się bezproblemowo i ciasto jest pyszne!
Usuńbardzo lubię ciasta cytrynowe, w swoim repertuarze stałym mam tartę i babkę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Ewuś :*
Dziękuję Ula;) Babkę też uwielbiam, tarty cytrynowej jeszcze nie robiłam, czas to nadrobić;)
Usuńproste i w sam raz na słodką chwilę zapomnienia :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynkę w każdym wydaniu;-))
OdpowiedzUsuńW tym jest idealnym głównym składnikiem!
UsuńCiasto cytrynowe należy do moich faworytów :) Przepięknie wygląda, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! U mnie nawet 3-latek się nim zajadał aż mu się uszy trzęsły;)
UsuńCiasto cytrynowe jest zawsze na czasie, ze skórką cytrynową wygląda bardzo kusząco smacznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ponadczasowe ciasto! Pozdrawiam!
Usuń