logo

wtorek, 17 kwietnia 2012

Karkówka marynowana w coca coli

Uwielbiamy karkówkę, najlepsza jest ta z grilla, ale jeszcze troszkę trzeba na nią poczekać. Lubimy też marynaty za słodko-ostro i dlatego zamiast tradycyjnie miodu czy syropu klonowego zrobiłam marynatę z udziałem coca coli w roli głównej. Mięsko wyszło kruchutkie, słodkie z delikatną nutą pikanterii - dziś nie za ostro, bo nasz 3-latek też uwielbia karkówkę.


Przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej z rana, opiszę dokładnie poniżej.
























Składniki:
  • 4 duże plastry karkówki 
  • 200 ml coca coli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz - świeżo zmielone
  • maslo do wysmarowania formy
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka majeranku


Przygotowanie:
  • plastry karkówki delikatnie rozbić
  • przygotować mieszaninę z papryki ostrej i łagodnej, wycisniętego czosnku, soli, pieprzu i musztardy - posmarować plastry karkówki, ułożyć w pojemniku, zamknąć, wstawić na 5-6 godzin do lodówki 
  • wymieszać coca colę z oliwą, po upływie 5-6 godzin - zalać tą mieszaniną karkówkę i trzymać w lodówce do następnego dnia
  • w dniu przygotowywania obiadu, obrać ziemniaki, ponacinać na krzyż, formę żaroodporną wysmarować masłem, cebulę pokroić na ćwiartki
  • poukładać plastry karkówki, powtykać ziemniaki, powtykać cebulę pomiędzy mięso
  • polać po mięsie marynatą, która została w pojemniku, ziemniaki doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem
  • piekarnik nagrzać do 190-200 stopni i piec karkówkę około 35-45 minut, w połowie czasu odwrócić mięso, polewać w trakcie pieczenia powstałym sosem
  • gdyby za bardzo się przypiekało  przykryć albo zmniejszyć temperaturę i jednocześnie wydłużyć czas pieczenia
  • podawać z ulubioną surówką - u nas marchewka z jabłuszkiem na słodko




Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. No proszę! Chyba bym na to nie wpadła! Genialny pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze kocham karkówkę! :D
    A karkówka w Coli... nie no, palce lizać!! :D
    muszę spróbować twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka to bardzo fajne mięsko - wyczarować można z niej zawsze pyszne danie!

      Usuń
  3. robię często z colą, świetnie sie sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, karkówka, kurczak, indyk,... trzeba tylko lubić takie słodsze wydanie mięs i wtedy smakuje wybornie!

      Usuń
  4. Ekstra! :) Uwielbiam mięsko pod każdą postacią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Milenka! Mięsożercy to moi panowie, więc dogadzam jak się da;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...