Przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej z rana, opiszę dokładnie poniżej.
Składniki:
- 4 duże plastry karkówki
- 200 ml coca coli
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz - świeżo zmielone
- maslo do wysmarowania formy
- kilka ziemniaków
- 2-3 cebule
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
- plastry karkówki delikatnie rozbić
- przygotować mieszaninę z papryki ostrej i łagodnej, wycisniętego czosnku, soli, pieprzu i musztardy - posmarować plastry karkówki, ułożyć w pojemniku, zamknąć, wstawić na 5-6 godzin do lodówki
- wymieszać coca colę z oliwą, po upływie 5-6 godzin - zalać tą mieszaniną karkówkę i trzymać w lodówce do następnego dnia
- w dniu przygotowywania obiadu, obrać ziemniaki, ponacinać na krzyż, formę żaroodporną wysmarować masłem, cebulę pokroić na ćwiartki
- poukładać plastry karkówki, powtykać ziemniaki, powtykać cebulę pomiędzy mięso
- polać po mięsie marynatą, która została w pojemniku, ziemniaki doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem
- piekarnik nagrzać do 190-200 stopni i piec karkówkę około 35-45 minut, w połowie czasu odwrócić mięso, polewać w trakcie pieczenia powstałym sosem
- gdyby za bardzo się przypiekało przykryć albo zmniejszyć temperaturę i jednocześnie wydłużyć czas pieczenia
- podawać z ulubioną surówką - u nas marchewka z jabłuszkiem na słodko
Smacznego;)
No proszę! Chyba bym na to nie wpadła! Genialny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńSzczerze kocham karkówkę! :D
OdpowiedzUsuńA karkówka w Coli... nie no, palce lizać!! :D
muszę spróbować twojego przepisu :)
Karkówka to bardzo fajne mięsko - wyczarować można z niej zawsze pyszne danie!
Usuńrobię często z colą, świetnie sie sprawdza.
OdpowiedzUsuńTo prawda, karkówka, kurczak, indyk,... trzeba tylko lubić takie słodsze wydanie mięs i wtedy smakuje wybornie!
UsuńEkstra! :) Uwielbiam mięsko pod każdą postacią ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Milenka! Mięsożercy to moi panowie, więc dogadzam jak się da;)
Usuń