logo

niedziela, 15 kwietnia 2012

Chleb pszenny z czerwoną cebulą i makiem na zakwasie

Kilka dni temu zobaczyłam ten chleb u Kocham Gary i wiedziałam, że muszę go upiec.



Była to bardzo dobra decyzja, już podczas przygotowań wiedziałam, że będzie ciekawie smakował i to wyrabianie ciasta mnie najbardziej cieszyło, to tak odpręża i uspokaja po całym tygodniu pracy...
Zrobienie go zajmuje dłuższą chwilę, oczekiwanie kiedy rośnie także trwa, ale warto - kiedy przez szybę piekarnika widzimy jak jeszcze troszkę uroście, rumieni się, nabiera pięknej barwy i roztacza niesamowity zapach po całym mieszkaniu...



Polecam ten chlebek każdemu, jest pyszny, ma delikatny środek, a posmak cebuli idealnie współgra z chrupiącą skórką, oprócz masełka i gorącej herbaty z miodem i cytryną - nic mi więcej dziś do szczęścia nie potrzeba;)




Przepis podaję za urtica1 z moimi malymi zmianami w nawiasie i bardzo dziękuję za inspirację

Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego 
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 90 g ciepłej wody

Ciasto właściwe:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie zwykła typ 405)
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 czerwone cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oliwie (dałam 1 dużą)
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka cukru (dałam 2 łyżeczki trzcinowego)
  • 1 łyżeczka soli (dałam 1 łyżeczkę soli morskiej)
  • ok. 210 ml ciepłej wody 

Przygotowanie:
  • składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 8 godzin
  • po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę, mak, sól, cukier i wodę
  • mieszamy wszystko dokładnie, przekładamy na blat i dokładnie wyrabiamy aż będzie gładkie, gdyby ciasto wydawało się zbyt suche można dać więcej wody i odwrotnie gdyby było zbyt rzadkie można podsypać mąką
  • na koniec dodajemy oliwę i zeszkloną, przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiamy aż cebula połączy się z ciastem
  • tak wyrobione ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
  • po tym czasie ciasto przekładamy na blat, formujemy bochenek i przekładamy do omączonego koszyczka lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (przełożyłam do miski, którą wyłożyłam czystą ścierką opsypaną mąką
  • koszyczek lub keksówkę przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrastania, na ok. 4 - 5 godzin
  • piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C 
  • wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam do tego spodu od tortownicy, na który położyłam papier i odwróciłam ostrożnie miskę z wyrośniętym chlebem, posypałam z wierzchy makiem)
  • chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 stopni przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut, gdyby zaczął się zbyt mocno rumienić można chleb okryć folią aluminiową, chleb jest gotowy do wyjęcia gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk
  • po upieczeniu chleb studzimy na kratce

Smacznego;)

27 komentarzy:

  1. Ewa, cieszę się bardzo że posmakował :) A jak pięknie wyrósł i jak pięknie się upiekł. Cudo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż zachwycony, uwielbia takie smakowe chlebki! Bałam się, że mi nie wyjdzie na zwykłej mące, ale się udał wyśmienicie, co widać! Dziękuję za inspirację i pyszny przepis!

      Usuń
    2. Ewciu, u nas też wszystkim bardzo smakował ten chlebek. Widać, widać, wspaniale Ci się udał :)
      A za przepis nie dziękuj, nie ma za co :) W każdym razie nie mnie, bo ja ten przepis też podpatrzyłam u Basi, a jedynie go zmodyfikowałam tak, by zrobić go na zakwasie. Ale cieszę się bardzo że chleb się udał no i że posmakował Wam :)

      Usuń
    3. Dla mnie ta modyfikacja jest idealna, chleb na zakwasie ma swój specyficzny zapach i smak i nam to abrdzo odpowiada. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wow jestem pełna podziwu! chleb jak z najlepszej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nigdy bym nie pomyślała, że pieczenie chleba będzie mi sprawiało tak wielką frajdę;)

      Usuń
  3. Super dodatki i naprawdę ładny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mąż zachwycony, zajadał się jak nie wiem co;)

      Usuń
  4. cudowny chlebek! bardzo ładny

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci urósł! Świeży chleb z makiem to moje wspomnienie z dzieciństwa :-) i intryguje mnie dodatek czerwonej cebuli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też ta cebula tak zaintrygowała, dlatego go upiekłam;) Dziękuję!

      Usuń
  6. piękny chleb, zapisuje w zeszycie :) uwielbiam pieczywko z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam go piec w keksówce, ale zaryzykowalam i udało mi się go bezpiecznie przenieść z miski na blaszkę i jak widać urósł nam śliczny, okrągły bochenek;) Zachęcam do zrobienia!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Teraz szukam inspiracji do chlebka z suszonymi pomidorami;)

      Usuń
  8. Waaaaaaaaaaaw ! jestem zachwycona tym bocheneczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb cebulowy to jeden z moich ulubionych. Ale z czerwoną cebulą jeszcze nie robiłam! Musi być pyszny, już sam wygląd powala na kolana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...