Żeby było łatwiej, dodatek do obiadu w formie ziemniaków dodajemy do tego samego naczynia.
Moi chłopcy uradowani na widok kurczaka, ja też zjadłam ze smakiem, tymbardziej, że cała miska sałaty z rzodkiewką i śmietaną towarzyszyła nam w obiedzie.
Składniki:
- świeży kurczak o wadze do 1,4 kg
- ulubione zioła i przyprawy, u mnie świeże zioła: majeranek, tymianek, curry, kolendra oraz przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól morska
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 7 ziemniaków
Przygotowanie:
- kurczaka umyć, osuszyć, podważyć skórę na całej jego powierzchni i natrzeć dokładnie przyprawami (dzięki temu mięsko jest smaczne, czuć w nim wszystkie przyprawy)
- do środka włożyć cząstki cytryny, wycisnąć zostawić, dodać czosnek, całe gałązki ziół i dużą cebulę
- resztą cebul pokrojonych na cztery obłożyć kurczaka naokoło, polać olejem rzepakowym i z wierzchu posolić świeżo zmieloną solą
- zostawić w lodówce na całą noc
- następnego dnia obieramy kilka ziemniaków, dzielimy na pół, dodajemy do kurczaka, poprostu układamy obok, posypujemy przyprawami -ja użyłam Vegety do warzyw, ostatnio wygrałam;)
- piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy nasze naczynie z kurczakiem odkryte na 30 minut
- po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, przykrywamy i pieczemy godzinę
- szykujemy jakąś jarzynkę czy sałatkę, ja podałam do obiadu sałatę masłową z rzodkiewkami z kwaśną śmietaną
Smacznego;)
O tak, potwierdzam, to same pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe! :)
Jest to obiad, ktory zawsze się udaje i smakuje;) Pozdrawiam Kochana!
UsuńUlala kochana, ale mieliście wyżerkę!!! Ja dzisiaj też mam w planach kurczaczka, ale w kawałkach niestety :<
OdpowiedzUsuńByło pysznie, teraz pewnie raz w tygodniu będę kombinować "coś" z całym kurczakiem;)
UsuńTakie dania mi się bardzo pozytywnie kojarzą z domem rodzinnym - i chyba to jest w nich najfajniejsze :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu rodzinnym Mama piekła udka z ziemniakami na dwóch blachach, nie było czasu na cięcie kurczaka przy 7-mio osobowej gromadzie;)
UsuńTaki kurczak to pyszna sprawa :) Do tego ta sałata, mniam! :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie potwierdzam! Bylo pysssszzzznie!
UsuńTo danie jest zawsze udane, pod warunkiem, że tak jak napisałaś, wcześniej poleży w marynacie i jest jedzone zaraz po wyjęciu z pieca.
OdpowiedzUsuńAz tu pachnie!
Dlatego Aniu, ja jak przyprawiam to mięso, nie skórę i wtedy wychodzi bardzo, ale to bardzo smakowity kurczak;) Pozdrawiam!
UsuńTaki pieczony kurczak to jednak jest świetne danie, niewielkim wysiłkiem można uzyskać pyszny obiad dla całej rodziny :)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak! Nacieram tym co najbardziej lubisz, do środka możesz włożyć owoce, zioła, warzywa i po upieczeniu masz pyszny obiad:)
UsuńU nas często piecze się kurczaka, bardzo go lubimy (choc mi ostatnio jakby sie troche przejadł:)) ..... a piekłaś kidyś na butelce piwa?? Pyszny jest:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja dawno nie piekłam;) A na butelce z piwem też piekę, mam przepis na blogu;) Pozdrawiam!
Usuń