logo

czwartek, 21 czerwca 2012

Chleb razowy na miodzie

Mam tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy starczy mi życia;)
Tym razem upiekłam aż 2 rodzaje chleba, w sumie 4 bochenki.
Też tak macie, że odkąd pieczecie sami, to więcej pieczywa jest zjadane w Waszych domach?
Bo u mnie schodzi jak przysłowiowe "gorące bułeczki".
Z racji ostatnio zakupionych mniejszych keksówek do piekarnika mieszczą mi się aż 4 blaszki, więc teraz będę piekała po 4 chlebki, bo poprostu szkoda prądu;)


Tym razem upiekłam chleb z bloga Spiżarnia, jest tak delikatny z wypieczoną cieniutką i kruchą skórką, nóż podczas krojenia wchodzi w ten chleb jak w masełko... jest przepyszny, lekki, razowy, zdrowy, domowy,...


Przepis w całości podaję za Autorką, ja robiłam z podwójnej porcji i na zakwasie, bez użycia drożdży.







Zakwas:
62 g mąki chlebowej
54 g wody
4 g zakwasu niskiej hydracji (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant) 


mieszamy zostawiany na 8 -12 godzin. 

Ciasto:
 
410 g mąki pszennej razowej
294 g wody (pierwsza porcja)

7 g soli
2,5 g drożdży instant
33 g miodu
25 g oleju słonecznikowego

zakwas (lub zaczyn drożdżowy) przygotowany wcześniej
33 g wody (druga porcja)
 

Wszystkie składniki (oprócz drugiej porcji wody) łączymy i wyrabiamy 8-10 minut, dodajemy pozostałą wodę i wyrabiamy dodatkowe 1-2 minuty. Wskazana temperatura ciasta 24 stopni C.
Odstawiamy do wyrastania na dwie godziny.
Wstępne formowanie - luźna kula, pozostawiamy do odpoczynku na 20 minut
Formowanie - chleb foremkowy mocna zwinięty (nie chodzi o to żeby pozostawić jak najwięcej bąbli, tylko uformować zwięzły bochenek). Do foremki złączeniem w dół. Potrzebna dość obszerna foremka.
Wyrastanie - 1 godzina w 27 stopni C.
Pieczenie 35-45 minut w temperaturze 205 stopni C. Z parą.



Pierwszy raz spotkałam się z tak delikatnym razowcem, polecam;)



Przygotowanie go też sprawia bardzo dużo radości, bo rośnie jak szalony, o mało co nie uciekł mi z miski, tak samo jak wyrastał po raz kolejny w foremkach, z nich też chciał uciec ;)


Smacznego:)

23 komentarze:

  1. Pyszny musi byc , bo ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo charakterystyczny, taki inny;)

      Usuń
  2. kolejny wspaniały chleb :) no ale tyle mąki kupiłaś, ze masz teraz pole do popisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ula, właśnie myślę nad kolejnymi dwoma, nawet nie powtarzam ostatnio żadnych, tylko piekę same nowe;)

      Usuń
  3. śliczne te chleby Twoje,
    jesteś jakąś mistrzynią?
    nie wiem czegoś?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa to chlebowy guru :D

      Usuń
    2. Paulinka, dziękuję;) Jeszcze dużo nauki przede mną;)

      Usuń
  4. Wspaniałe te Twoje chleby wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny bochenek i piękny miekkisz:) ....ja też zawsze piekę 3 foremki na raz, zeby oszczędzać prąd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu! Skórka też jest mięciutka, delikatnie go otula, chociaż wydaje się być twarda, to taka nie jest! Byłam mile zaskoczona kiedy ukroiłam pierwszą kromkę;)

      Usuń
  6. Ewa, ten z pewnością wypróbuję jak już zacznę piec jest piękny!, ale to już po wakacjach. Podobno tak właśnie jest, odkąd chleb jest domowy ciągle znika:)(tego się także obawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jest bardzo oryginalny, inny, z charakterem;)
      Znikającego chleba się nie obawiaj, tylko się ciesz jak już zaczniesz piec, bo to tylko i aż oznacza, że jest pyszny!!!

      Usuń
  7. Cudnie ci się upiekł bez dodatku drożdży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam tak mocny zakwas, że muszę używać większych misek niż dotychczas do zaczynu, bo w tamtych si już nie mieszczą, rośnie jak szalone;)

      Usuń
  8. Piękny chlebek. U mnie dziś z płatkami owsianymi. A na temat uciekających z foremki chlebów też coś wiem:)zdarzyło mi się, że zbierałam chleb z blatu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu! Z płatkami piekłam 2 razy ale nie zdążyłam zrobić mu zdjęć, został zjedzony odrazu;) Jeszcze z blatu nie zbierałam, ale wszystko przede mną;)

      Usuń
  9. Lubię zaglądać na Twój blog, jest super!
    A teraz pisząc do Ciebie czuję zapach mojego piekącego się chlebka i już się nie mogę doczekać, takiego smaku mi narobiłaś :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mi miło;) Aż mi się buzia uśmiecha od ucha do ucha;)

      Usuń
  10. Jaki ladny :) tez chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też piekę chlebek razowy na miodzie - jest przepyszny! : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...