logo

środa, 20 czerwca 2012

Kruche z czereśniami

W poniedziałek miałam wolne, M. zostawił mi samochód, więc miałam możliwość pojechania z synkiem do znajomych, gdzie nasze dzieci szalały, kąpały się w basenie, a My w ogrodzie pod palmami... no właśnie my co...


Piliśmy kawkę i zajadaliśmy się kruchym z czereśniami, które zmontowałam na godzinę przed wyjściem, jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika niosłam do samochodu, trzymając blaszkę przez silikonową łapkę;)


Przepis identyczny jak w przypadku truskawkowego, jednak czereśnie nie puściły tyle soku co truskawkowe i to ciasto już zupełnie inaczej się upiekło. I to podałam bez kruszonki, za to delikatnie posypalam cukrem pudrem.Nie będę skromna, było pyszne.





Składniki na blaszkę 30x30 cm:
  • 180 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • około 72 wydrylowanych czereśni ( może być taki owoc jaki tylko sobie życzycie)

Przygotowanie:
  • mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, masło pokroić na kawałeczki, wymieszać, dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników
  • uformować w kulę, wstawić do lodówki na 1 godzinę
  • czereśnie umyć, wypestkować
  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia       
  • ciasto wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku wykładamy nim spód blaszki
  • delikatnie palcem robić wgłębienia i poukładać czereśnie


  • piec w 175 stopniach 40-45 minut
  • wyjąć, zostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem


Smacznego:)

26 komentarzy:

  1. wygląda super! jakoś mi się skojarzyło z babcinym drożdżowym:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe z czereśniami też jest pyszne;)

      Usuń
  2. mmmm... wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pysznie. Szkoda, że do mnie nikt z ciastem nie wpada ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mieszkasz w Trójmieście, to poproszę o adres, upiekę i wpadnę;)

      Usuń
  4. wspaniałe ciacho! prezentuje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) jest szybkie w robieniu i szybkie w jedzeniu;)

      Usuń
  5. fajne ciasto, z czereśniami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne :-)
    Ja mam wolne w piątek, więc wtedy upiekę Twoje ciasto.
    Dam znać :-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie zaszczyt Basiu;) Czekam z niecierpliwością na Twoje zdanie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Zapraszam do mnie z tym ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z czereśniami kruchego jeszcze nie robiłam. Ja owoce do ciast zawsze oprószam mąką ziemniaczaną, wtedy nie puszczą tak soku, polecam:)
    Rozumiem, że odpoczywałaś pod tymi palmami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, w sezonie robię prawie z każdym owocem;) i dziękuję za podpowiedź z mąką, przyda się na drugi raz, chociaż przy czereśniach nie byłoby takiej potrzeby, truskawki były soczyste;)

      Oczywiście, że odpoczywałam:)

      Usuń
  9. U mnie dzisiaj też czereśniowo. Na kruchym jak ładnie wyrosło, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne:) i podziwiam, że jeszcze masz siły i chęci włączać piekarnik:) bo ja gotuję z musu, jem dwa kęsy i mam dość;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z czereśniami... Czas wypróbować :D Wgląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...