Z oliwą extra vergine można..., ma być kolorowo - jest zielono, ma być zdrowo, są zioła, kasza gryczana, jest oliwa, ma być ulubione zastosowanie oliwy - jest, do marynowania.
Z samego rana, kiedy dzieci jadły śniadanie, ja pokroiłam karkówkę na plastry i połowę zamarynowałam na grilla, a drugą przygotowałam na obiad właśnie w tej formie;)
Było szybko, smacznie, "samo" się zrobiło, więc polecam.
Składniki:
- 5 plastrów karkówki - około 0, 5 kg
- 3 łyżki pieprzu ziołowego
- kilkanaście świeżych liści laurowych
- kilkanaście świeżych liści szałwi
- 6 łyżek Oliwy z oliwek extra vergine Classico Monini
- szklanka czerwonego wina - miałam wytrawne
- 3 cebule
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 1 szklanka bulionu z warzyw
Przygotowanie:
- na dno naczynia wylewamy 3 łyżki oliwy
- wysypujemy kaszę
- w osobnym naczyniu dokładnie smarujemy plastry karkówki w oliwie i posypujemy pieprzem ziołowym z każdej strony
- cebulę obieramy, myjemy, kroimy, połowę wysypujemy na kaszę
- na to ukladamy plastry karkówki
- na nie resztę pokrojonej cebuli i liście laurowe i szałwię
- całość polewamy winem
- odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja to zrobiłam z rana, a około 14-tej już piekłam)
- po minionym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni
- dolewamy bulion warzywny, zamykamy naczynie i pieczemy około 1,5 godziny, zaglądamy w połowie czasu, jakby było za mało płynów, można dolać 0,5 szklanki wody)
- podawać w towarzystwie surówki z białych warzyw, wtedy smakuje najpyszniej, my zjedliśmy w towarzystwie selera
Smacznego:)
Przepis dołączam do akcji
bardzo zielono:) wygląda smakowicie, chętnie bym taki obiad zjadła!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie, winko odparowało sie siebie procenty, został smak, a liście laurowy i szalwia dopełniły dzieła;) Pozdrawiam!
UsuńFajniste i na pewno bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńNie będę skromna, ale wyszło pysznie, zjedliśmy tą porcję w trójkę bez problemu, oczywiście z łakomstwa;)
Usuń