Przepis w całości podaję za Asią, nic nie zmieniłam oprócz owoców, u Asi była borówka, ja dałam wydrylowane czereśnie i zamiast cukru wanilinowego dałam mojej roboty cukier waniliowy;)
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- pół kostki masła (roztopionego)
- 25g drożdży
- cukier wanilinowy (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto.
Na wierzch poukładać dowolne owoce - dałam o,7 kg wydrylowanych czereśni.Posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g roztopionego masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy (16 g)
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Smacznego:)
ale kusisz:) wspaniały placuszek! mmmmmm
OdpowiedzUsuńJa oczywiście marudziłam, że za bardzo ją przypiekłam, a wszyscy na mnie krzyczeli, że się czepiam, że jest dobrze wypieczona i mam wyluzować;) Dziękuję i Pozdrawiam!
UsuńWiadomo, drożdżowe z owocami lepsze niż bez :) I do tego z czereśniami, pyycha!
OdpowiedzUsuńPewnie, że lepsze, ale mój synek to ma długie zęby na warzywa i owoce;(
Usuńdrożdżowe zawsze mnie kuszą, choć sama jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa dopiero jakieś z 2 lata temu zaczęłam robić sama drożdżowe ciacha, do tej pory robił je mój mąż, ale odkąd potrzebowałam rozluźnienia się, to zagniatanie go było na to najlepsze;)
Usuńdrozdżowe ciasto z owocami jest pyszne o kazdej porze roku ale ze Świeżymi najbardziej teraz.
OdpowiedzUsuńTo z przepisu od Asi jest pyszniutkie, idelane, nie za słodkie, cudna kruszonka i pięknie rośnie;)
UsuńDrożdżowe ciasta z owocami są najlepsze, Ewo, Twoje prezentuje się niesamowicie pysznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, Pozdrawiam serdecznie;)
UsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńJuż kupiłam drożdże na ciasto i jakoś nie mogę się wziąć za jego zrobienie;) A tak je lubię:)
OdpowiedzUsuńJa mam zawsze kostkę świeżych drożdży w lodówce, są dni, że cała idzie odrazu, są że zostaje połowa albo mniej i tak sobie leży;) Drożdżówka z tego przepisu jest pyszna, polecam!
UsuńDoskonale u Ciebie wygląda! Zrób sobie kiedyś wersję z twarogiem jeszcze. Ciasto, twaróg i na to owoce już bez kruszonki. To dopiero jest pyszne. U mnie taka wersja nigdy nie dotrwała do sesji zdjęciowej, może Tobie się uda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Asiu, u Ciebie jest idealna, u mnei za bardzo wypieczona, chociaż to tylko mi przeszkadzalo - wizualnie oczywiście;) Hmmm, a masz taką z twarogiem na blogu, zaraz zajrzę;) Ach, nie masz, bo nie dotrwała do sesji, a jak ten twaróg zrobić, jakoś go z czymś rozrobić, podpowiedź więcej proszę;)
UsuńTwaróg przygotowywałam jak do sernika, tylko przyznam szczerze, że nie pamiętam, ile go było:( Za dużo nie może być, bo może się zrobić zakalec, więc może z 0,5kg?... i do tego ze dwa jajka, cukier waniliowy, budyń wszystko razem zamieszać, wyłożyć na wyrośnięte ciasto, na to owoce i do pieca. I jest tak pysznie, że trzeba się spieszyć ze zdjęciami, mi się nie udało:( może Tobie się uda:)
Usuńno i cukier oczywiście:)
UsuńNa drugi raz spróbuję;) Pozdrawiam i dziękuję:)
Usuńrewelacyjne ciacho, drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką uwieeelbiam :)
OdpowiedzUsuńMy też, muszę jeszcze z jagodami zrobić, jak się w koncu u mnie pojawią:)
Usuńnajlepsze!!! och tą kruszonkę pewnie bym najpierw wyjadała :D
OdpowiedzUsuńByła wielka blacha, ta z piekarnika , ciacho upieczone około 15-tej, następnego dnai w południe już nie bylo;))
UsuńMiałam okazję spróbować. Dożdżowka taka powinna być. Nie za słodka,delikatna, miękka,nie sucha z wypieczoną skórką i przyrumienioną kruszonką.
OdpowiedzUsuńNawet mąż, który nie jest fanem drożdży chwalił:)
Może jeszcze się kiedyś załapię:)
Anuszka, pewnie, że się załapiesz, z przyjemnością przyniosę albo zawoła Cię do siebie;)V rób sobie smaka na wydanie z jagodami:)
UsuńMmm, zjadłabym teraz duuży kawał. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńtakie ciasta przypomianją mi o domu.
OdpowiedzUsuńOla la!!! mniam :) U mnie jagodzianki i melonianki:) :*
OdpowiedzUsuńRozumiem, że warte grzechu było?;)
OdpowiedzUsuńKruszonka + owoce to musi być pyszne ciasto :) Idealne na lato!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
slyvvia, Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie, abcmojejkuchni, Anka Wrocławianka, Madame Edith - drożdżowe to ciasto ponadczasowe, co pięŻnie pachnie, pysznie smakuje, daje wspomnienia, ukojenie, spokój, pyszne spotkanie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń