logo

niedziela, 1 lipca 2012

Drożdżowe z czereśniami

Miałam w lodówce otwarte świeże drożdże, bałam się, że mogą się popsuć, więc na szybko odszukałam przepisu na drożdżowe, które widziałam u Asi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki. Chciałam zrobić bez owoców, tylko z samą kruszonką, bo moje dziecię, nie lubi ich obecności w cieście, ale pomyślałam, że nas jest dwoje, więc głosami 2:1 wygrała wersja z czereśniami;)


Przepis w całości podaję za Asią, nic nie zmieniłam oprócz owoców, u Asi była borówka, ja dałam wydrylowane czereśnie i zamiast cukru wanilinowego dałam mojej roboty cukier waniliowy;)





Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki masła (roztopionego)
  • 25g drożdży
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1/3 łyżeczki soli
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto. 
Na wierzch poukładać dowolne owoce - dałam o,7 kg wydrylowanych czereśni.Posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g roztopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Smacznego:)

30 komentarzy:

  1. ale kusisz:) wspaniały placuszek! mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oczywiście marudziłam, że za bardzo ją przypiekłam, a wszyscy na mnie krzyczeli, że się czepiam, że jest dobrze wypieczona i mam wyluzować;) Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wiadomo, drożdżowe z owocami lepsze niż bez :) I do tego z czereśniami, pyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że lepsze, ale mój synek to ma długie zęby na warzywa i owoce;(

      Usuń
  3. drożdżowe zawsze mnie kuszą, choć sama jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero jakieś z 2 lata temu zaczęłam robić sama drożdżowe ciacha, do tej pory robił je mój mąż, ale odkąd potrzebowałam rozluźnienia się, to zagniatanie go było na to najlepsze;)

      Usuń
  4. drozdżowe ciasto z owocami jest pyszne o kazdej porze roku ale ze Świeżymi najbardziej teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z przepisu od Asi jest pyszniutkie, idelane, nie za słodkie, cudna kruszonka i pięknie rośnie;)

      Usuń
  5. Drożdżowe ciasta z owocami są najlepsze, Ewo, Twoje prezentuje się niesamowicie pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już kupiłam drożdże na ciasto i jakoś nie mogę się wziąć za jego zrobienie;) A tak je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zawsze kostkę świeżych drożdży w lodówce, są dni, że cała idzie odrazu, są że zostaje połowa albo mniej i tak sobie leży;) Drożdżówka z tego przepisu jest pyszna, polecam!

      Usuń
  7. Doskonale u Ciebie wygląda! Zrób sobie kiedyś wersję z twarogiem jeszcze. Ciasto, twaróg i na to owoce już bez kruszonki. To dopiero jest pyszne. U mnie taka wersja nigdy nie dotrwała do sesji zdjęciowej, może Tobie się uda:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, u Ciebie jest idealna, u mnei za bardzo wypieczona, chociaż to tylko mi przeszkadzalo - wizualnie oczywiście;) Hmmm, a masz taką z twarogiem na blogu, zaraz zajrzę;) Ach, nie masz, bo nie dotrwała do sesji, a jak ten twaróg zrobić, jakoś go z czymś rozrobić, podpowiedź więcej proszę;)

      Usuń
    2. Twaróg przygotowywałam jak do sernika, tylko przyznam szczerze, że nie pamiętam, ile go było:( Za dużo nie może być, bo może się zrobić zakalec, więc może z 0,5kg?... i do tego ze dwa jajka, cukier waniliowy, budyń wszystko razem zamieszać, wyłożyć na wyrośnięte ciasto, na to owoce i do pieca. I jest tak pysznie, że trzeba się spieszyć ze zdjęciami, mi się nie udało:( może Tobie się uda:)

      Usuń
    3. no i cukier oczywiście:)

      Usuń
    4. Na drugi raz spróbuję;) Pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  8. rewelacyjne ciacho, drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką uwieeelbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, muszę jeszcze z jagodami zrobić, jak się w koncu u mnie pojawią:)

      Usuń
  9. najlepsze!!! och tą kruszonkę pewnie bym najpierw wyjadała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była wielka blacha, ta z piekarnika , ciacho upieczone około 15-tej, następnego dnai w południe już nie bylo;))

      Usuń
  10. Miałam okazję spróbować. Dożdżowka taka powinna być. Nie za słodka,delikatna, miękka,nie sucha z wypieczoną skórką i przyrumienioną kruszonką.
    Nawet mąż, który nie jest fanem drożdży chwalił:)
    Może jeszcze się kiedyś załapię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anuszka, pewnie, że się załapiesz, z przyjemnością przyniosę albo zawoła Cię do siebie;)V rób sobie smaka na wydanie z jagodami:)

      Usuń
  11. Mmm, zjadłabym teraz duuży kawał. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola la!!! mniam :) U mnie jagodzianki i melonianki:) :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Rozumiem, że warte grzechu było?;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kruszonka + owoce to musi być pyszne ciasto :) Idealne na lato!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  15. slyvvia, Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie, abcmojejkuchni, Anka Wrocławianka, Madame Edith - drożdżowe to ciasto ponadczasowe, co pięŻnie pachnie, pysznie smakuje, daje wspomnienia, ukojenie, spokój, pyszne spotkanie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...