logo

niedziela, 15 lipca 2012

Karkówka z rozmarynem, miętą, miodem i ziemniakami

Danie jednonaczyniowe, czyli z tych, które robią się same, dzień wcześniej albo kilka dobrych godzin należy zamarynować mięso, potem tylko obrać ziemniaki i gotowe.


Pisałam Wam ostatnio, że mam fazę i doprawiam wszystko co się da pieprzem ziołowym, tak było i tym razem;) Mięsko wyszlo bardzo aromatyczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.



Składniki:
  • 5 plastrów karkówki - około 0, 5 kg
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielona sól morska - około 1/2 łyżki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka litków świeżej mięty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 9-10 ziemniaków
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 1 /2 szklanki wody

Przygotowanie:
  • dzień wcześniej wieczorem albo tego samego dnia z rana: w miseczce łączymy ze sobą miód, oliwę, sok z cytryny, pieprz ziołowy - smarujemy dokładnie marynatą mięso i odkładamy na kilka godzin do lodówki
  • obieramy ziemniaki, jak jest taka potrzeba kroimy na pół lub na cztery
  • w naczyniu żaroodpornym układamy plastry naszej zamrynowanej karkówki, pomiędzy układamy ziemniaki i cebulę
  • posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem kolorowym,pomiędzy układamy gałązki rozmarynu i miętę
  • nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i wstawiamy naczynie z karkowką i ziemniakami
  • pieczemy w otwartym naczyniu przez 30-40 minut
  • dolewamy wodę, zamykamy naczynie i pieczemy  kolejne 30-40 minut

Do tego obiadu zrobiłam surówkę z marchewki i świeżego ananasa, na słodko;)



Smacznego;)

11 komentarzy:

  1. Kolejne niezwykle apetyczne danie, Ewo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymyślone na poczekaniu, na szczęście jeśli chodzi o obiady, czy mięsa, to wszystko smakuje moim chłopakom;) Dziękuję!

      Usuń
  2. Ale pyszny obiadek!:) Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmaryn... Rozmarzyłaś mnie tą karkóweczką z ziemniakami :) Pomysł bardzo smaczny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z WIELKĄ chęcią wprosiłabym się na taki obiadek do Ciebie:) Oj, pysznie musiało być!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie było, mięsko aż sie rozpływało, było takie delikatne i mięciutkie;)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...