Pisałam Wam ostatnio, że mam fazę i doprawiam wszystko co się da pieprzem ziołowym, tak było i tym razem;) Mięsko wyszlo bardzo aromatyczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 5 plastrów karkówki - około 0, 5 kg
- 3 łyżki pieprzu ziołowego
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo zmielona sól morska - około 1/2 łyżki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka litków świeżej mięty
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki miodu
- 9-10 ziemniaków
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 1 /2 szklanki wody
Przygotowanie:
- dzień wcześniej wieczorem albo tego samego dnia z rana: w miseczce łączymy ze sobą miód, oliwę, sok z cytryny, pieprz ziołowy - smarujemy dokładnie marynatą mięso i odkładamy na kilka godzin do lodówki
- obieramy ziemniaki, jak jest taka potrzeba kroimy na pół lub na cztery
- w naczyniu żaroodpornym układamy plastry naszej zamrynowanej karkówki, pomiędzy układamy ziemniaki i cebulę
- posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem kolorowym,pomiędzy układamy gałązki rozmarynu i miętę
- nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i wstawiamy naczynie z karkowką i ziemniakami
- pieczemy w otwartym naczyniu przez 30-40 minut
- dolewamy wodę, zamykamy naczynie i pieczemy kolejne 30-40 minut
Do tego obiadu zrobiłam surówkę z marchewki i świeżego ananasa, na słodko;)
Smacznego;)
Kolejne niezwykle apetyczne danie, Ewo:)
OdpowiedzUsuńWymyślone na poczekaniu, na szczęście jeśli chodzi o obiady, czy mięsa, to wszystko smakuje moim chłopakom;) Dziękuję!
UsuńAle pyszny obiadek!:) Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego często tak kombinuję;)
UsuńRozmaryn... Rozmarzyłaś mnie tą karkóweczką z ziemniakami :) Pomysł bardzo smaczny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pysznie było;)
UsuńZ WIELKĄ chęcią wprosiłabym się na taki obiadek do Ciebie:) Oj, pysznie musiało być!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pysznie było, mięsko aż sie rozpływało, było takie delikatne i mięciutkie;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję, Pozdrawiam!
Usuń