Przepis znalazłam na blogu Nie-Typowe Wypieki, jest wspaniały, polecam, sama skorzystam jeszcze nie raz. Bardzo szybko się wyrabia takie ciasto, jeszcze szybciej rozkłada na blasze - nie musiałam nawet używać wałka, jest bardzo plastyczne i formuje się tak jak chcemy.
Przepis na samo ciasto w całości podaję za autorką bloga Nie-Typowe Wypieki, musiałam zmienić co nie co, bo poprostu nie miałam takich samych produktów i ja zrobiłam jedną dużą pizzę na grubszym spodzie, ale tez dodatki były ciężkie, więc to grubsze ciasto nie przeszkadzało.
Ja też nie podpiekam wcześniej pizzy, mój piekarnik świetnie piecze ją odrazu, ale zalecenia jakie są w przepisie są jak najbardziej wskazane, każdy ma swoje metody.
Składniki na dwie 32cm pizze:
Suche:
- 275 gr. mąki orkiszowej
- 150 gr maki razowej
- 20 gr świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej
Mokre:
- 175 ml mleka sojowego (dałam zwykłe 1,5%)
- 125 ml letniej wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek (dałam olej rzepakowy tłoczony na zimno)
Przygotowanie:
- drożdże rozpuścić w wodzie połączonej z mlekiem
- składniki suche połączyć w jednym naczyniu, dodać drożdże i stopniowo dolewać oliwę
- bardzo dobrze wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne, odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką
- następnie rozciągać ciasto w dłoniach aż stanie się dość płaskie, położyć na dużą, okrągłą formę do wypiekania pizzy i rozwałkować
- im ciasto będzie cieńsze, tym lepsze, dodać ulubiony sos (biały lub czerwony). Tak gotowe ciasto włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 15 minut*
- wyjąć z piekarnika i nałożyć pozostałe składniki w/g uznania, ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 15 minut
Na naszą pizzę daliśmy 2 rodzaje szynki, konserwową i wiejską, oliwki, cebulę, pomidory, ostre papryczki w zalewie, świeże oregano, ser morski, a spód posmarowaliśmy poprostu koncentratem
pomidorowym, który wcześniej doprawiłam odrobiną cukru, soli, pieprzu, tak do smaku.
Smacznego:)
Pyszna kolacja, mmmmmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńByło pysznie;)
UsuńPizza bardzo apetyczna, ja dopiero zaczynam przygodę z mąką orkiszową, za mną pierwsze naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa jest bardzo smakowita w wielu połączeniach, najlepiej pracuje mi się na takich domowych wypiekach na typie 700. Pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię taka pizzę :)
OdpowiedzUsuńMy już też;)
Usuńmmm muszę wkrótce zrobić pizzę;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie;) Pozdrawiam!
UsuńWspaniała! no i od razu zachciało mi się pizzy :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, mi już też do niej tęskno;)
UsuńŚwietna, podobają mi się te połówki pomidorów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Pozdrawiam!
Usuńhmmm, ciekawe, muszę spróbować, dzięki :)
OdpowiedzUsuń