logo

niedziela, 19 sierpnia 2012

Bułki lekkie

Robiłam je już kilka razy, za każdym wychodzą pyszne, zjadane odrazu tego samego dnia.


Przepis z "Księgi Chleba", która bardzo przypadła mi do gustu, z której dowiedziałam się wielu ciekawostek odnośnie wypieku pieczywa.


Mam nadzieję, że uda mi się odwiedzić w niedalekiej przyszłości te miejsca, o których jest w niej napisane i skosztować chlebów, które są w nich wypiekane.



Składniki na 3 duże bułki:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 5 szklanek mąki pszennej 

Przygotowanie:
  • zrobić rozczyn - do dużej miski rozkruszam drożdże, posypuję 4-5 łyżkami mąki, dodaję pół szklanki letniej wody, mieszam, przykrywam, odstawiam na 15 minut
  • po tym czasie dodaję resztę wody, olej, sól, dokładnie mieszam, żeby wszystko sie połączyło a sól rozpuściła
  • dodaję mąką i wyrabiam gładkie ciasto, zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę
  • po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam ciasto jeszcze chwilę i dzielę na 3 części - jak trzeba to podsypuję mąką
  • każdą z części formuję w wałki długie na szerokość blachy piekarnikowej
  • układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do podrośnięcia na 40 minut
  • nacinam bagietki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni na około 15-18 minut
  • aby skórka była chrupiąca, na ostatnie 3-4 minuty uchylam piekarnik


Smacznego;)

25 komentarzy:

  1. Tak jak wszystkie pozostałe smakołyki - te bułki wyglądają pysznie. Jak czytam Twoje posty, to zawsze ślinka mi leci. Uwielbiam robić chleb, bułki, bagietki - trochę pomaga mi w tym maszyna do robienia chleba - chociaż wolałabym robić to w bardziej tradycyjny sposób. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli - K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, lejesz miód na moje uszy;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wyglądają niesamowicie:) ale bym sobie taką zjadła na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są niesamowite i szybciutkie w robieniu! Polecam!

      Usuń
  3. Bardzo ładne, takie delikatnie, nie spieczone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego lekkie, idealne, pyszne! Pozdrawiam Tomku!!!

      Usuń
  4. Przepiękne Ci wyszły te buły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wyglądają i na pewno w najbliższej przyszłości wypróbuję ten przepis jako, że też jestem zwolenniczką domowego pieczywa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wrażenia, napisz koniecznie! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bułki wyszły znakomite, już trzy razy piekłam. Za każdym razem z inną "górą". Raz posmarowałam jajkiem, raz zrobiłam każdą z inną posypką (mak, sezam, płatki owsiane) a ostatnio pod koniec pieczenia posypałam startym serem żółtym.
      Dziękuję za ten świetny przepis i ośmielam się opublikować go u siebie (oczywiście zaznaczę, u kogo znalazłam przepis)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pyszne, pyszne, a co u Ciebie nie jest pyszne??:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne nacięcia. Mnie się takie nie udają. Narobiłaś mi smaka na domowe pieczywo:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprostu ciach, ciach otrym mini nożykiem i już, gotowe! Pozdrawiam!

      Usuń
  8. W sam raz do pysznego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Uwielbiam domowe pieczywo! Szkoda ze czasu brak na taie wypieki...:( Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, je się robi bardzo szybo, jak znajdziesz chwilę≤ to namawiam, gorrrąco!

      Usuń
  10. Piękne bułeczki i pięknie wyrośnięte ! Z masełkiem rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są pyszne, nie wiadomo kiedy znikają, synek i M. zajadają się aż im się uszy trzęsą;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Niezwykłe w tych bułkach jest to, że są najzwyklejsze w świecie i najprostsze chyba,a zachwycają, jak najbardziej wymyślny i wyrafinowany wypiek! Robiłam do tej pory różne chleby i bułki, również na zakwasie, a to właśnie te bułki zyskały u mojego męża miano najlepszych. I bądź tu człowieku mądry... Ale fakt - są cudne!

    Pozdrawiam

    Milena

    OdpowiedzUsuń
  12. No i siedzą te one w piekarniku i już wiem, że nie mam prawa Cię więcej zdradzać bo już przy wyrabianiu ciasta były genialne...A jak je wyjmę to moi chłopcy mnie ozłocą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...