logo

środa, 29 sierpnia 2012

Chleb drożdżowy pszenny

Kiedy wróciliśmy w sobotę wieczorem do domu, odrazu zabrałam się za zmontowanie chleba - oczywiście, najszybciej na drożdżach, więc miałam kolejną okazję do sprawdzenia następnego wpisu w "Księdze Chleba".


Zakwas wyjęłam, żeby go nakarmić, bo już mi tęskno za smakiem chleba z jego udziałem.
Tego wieczoru upiekłam jeszcze sernik czekoladowy, który jutro wstawię na bloga i "za zdrowe ciasteczka", o których mogliście poczytać wczoraj.



Składniki na 2 bochenki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowania:
  • mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej dołek
  • w małej miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i połową wody, wlać w zagłębienie z mąki i wymieszać z 2 łyżkami mąki
  • miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut
  • gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę wody, sól i zacząć wyrabiać ciasto, które dobrze wyrobione jest wtedy, kiedy zaczyna odstawać od ręki i ścianek naczynia
  • dwie foremki - keksówki posmarować dobrze tłuszczem - ja używam do tego oleju
  • wypełnić je do połowy ciastem, wyrównać ręką zwilżoną wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec chleby przez godzinę (wszystkie pieczywo piekę w opcji góra-dół na środkowej albo przedostatniej półce piekarnika)


Smacznego;)


13 komentarzy:

  1. Znowu pyszny chleb, wspaniały post.
    i za te wszystkie rewelacyjne wpisy, nominuję Cię na blogu! W zabawie Versaitle Blogger Award ;]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko - dziękuję, dziękuję bardzo, to dla mnie bardzo mila niespodzianka!

      Usuń
  2. chlebek wyszedł piękny:) a ja tak dawno nie piekłam chlebka

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłbym teraz takie kanapeczki, bo akurat jestem przed śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo Jolu!!!! Jestem zaszczycona!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pisząc w domku jeszcze rozchodzi się zapach tego chlebka :) wyszedł pyszny chociaż nie wyrósł tak jak Twój, bardziej wygląda jak bagietka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak mało drożdży ma być ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mało drożdży ma być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Gosiu, tak jest w Księdze- właśnie sprawdzam, dla pewności i tak robiłam;), piekłam go w małych keksówkach;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...