logo

czwartek, 23 sierpnia 2012

Jabłecznik z migdałami

To ciasto powstało bardzo spontanicznie, mieliśmy miec gości na wieczór, w szafkach i lodówce nie było za wiele, a jabłka prosiły o przerobienie. 
Poszperałam w segregatorze "Kolekcji dobrej kuchni" z cyklu "Ciasta i Torty"  i znalazłam idealne ciacho na tą okazję.


Oczywiście nie obyło się bez ważnych zmian, ale wiem, że wyszły ciastu na dobre, o nich już za chwilę na różowo w przepisie;) 


Zjedzone odrazu, nie stało nawet pół godziny na stole.




Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 150 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 750 g kwaskowych i nie za twardych jabłek
  • 2 lyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g konfitury borówkowej - dałam konfiturę z czerwonej porzeczki z tego przepisu
  • 40 g słupków migdałowych - dałam płatki migdałów
  • 3 łyżki marmolady morelowej - dałam galaretkę z papierówek z tego przepisu

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem - 50 g, żółtkiem, solą i masłem, zagnieść ciasto, stworzyć z niego kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki
  • jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry, nastęnie gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny
  • budyń ugotować z mlekiem i cukrem
  • ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i zrobić brzeg wysokości około 1,5-2 cm
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni, podpiec kruchu spód około 10 minut
  • wyjąć, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć budyń, poukładać jabłka
  • wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 35 minut w tej samej temperaturze - 200 stopni
  • migdały podprażyć na patelni, galaretkę z papierówek podgrzać
  • upieczone ciato wyjąć, jabłka pomarować gorącą galaretką i posypać pomiędzy nimi płatki migdałów


  • wystudzić około 20-25 minut w formie, potem przenieść ciasto na talerz, zupełnie wystudzić a najlepiej wstawić na około 45-60 minut do lodówki


Smacznego;)

29 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! Bardzo efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie!!! ale fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa, Twoje ciasto wygląda bardzo letnio i niezwykle zachęcająco! Jestem pod wrażeniem :-)
    Chętnie zjadłabym kawałek, bo marzy mi się domowe ciacho :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Też mam kilka zeszytów z tego cyklu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam sądość fajne przepisy;) Zaznaczonych mam wiele, tylko Kto to zje;)?

      Usuń
  4. jak miało stać na stole kiedy wygląda tak obłędnie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze tak jest w sezonie, trzeba się litować nad owocami i przerabiać co by się nie zmarnowały a że metamorfoza przeszła na słodką stronę mocy cóż wypadek przy pracy :) Piękne ciacho a jak dobrze policzyć to jabłka mają mało kalorii a resztę puszczamy w niepamięć:) czyli kurcgalpokiem do kuchni ratować jabłka od zmarnowania. Twoją metodą ma się rozumieć :)pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie napisane, sama bym tego lepiej nie wymyśliła;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wspaniale wygląda, uraczyłaś gości!

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda niesamowicie elegancko :) Pięknie się prezentują te jabłka z wierzchu a dodatek migdałów musi tu pasować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do elegancji to mu dużo brakuje, muszę popracować na "brzegami". A migdaly cudnie chrupią, było pysznie!

      Usuń
  8. Świetnie wyglądają takie ponacinane jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie, dzięki tym pociętym jabłkom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cały urok tego ciasta, nasze zwykłe polskie jabłka a takie urokliwe;)

      Usuń
  10. pieknie wyglada! a smakuje pewnie jeszcze lepiej!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czemu to ja wcześniej tego ciasta nie zauważyłam, gapa! Jakie Ciacho, rewelacyjnie wygląda! Ewuś wypróbuję, nie wiem jak mi wyjdzie z tym budyniem ale spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaraz będę go robić :) Trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...