Poszperałam w segregatorze "Kolekcji dobrej kuchni" z cyklu "Ciasta i Torty" i znalazłam idealne ciacho na tą okazję.
Oczywiście nie obyło się bez ważnych zmian, ale wiem, że wyszły ciastu na dobre, o nich już za chwilę na różowo w przepisie;)
Zjedzone odrazu, nie stało nawet pół godziny na stole.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 150 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 750 g kwaskowych i nie za twardych jabłek
- 2 lyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 150 g konfitury borówkowej - dałam konfiturę z czerwonej porzeczki z tego przepisu
- 40 g słupków migdałowych - dałam płatki migdałów
- 3 łyżki marmolady morelowej - dałam galaretkę z papierówek z tego przepisu
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem - 50 g, żółtkiem, solą i masłem, zagnieść ciasto, stworzyć z niego kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki
- jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry, nastęnie gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny
- budyń ugotować z mlekiem i cukrem
- ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i zrobić brzeg wysokości około 1,5-2 cm
- piekarnik nagrzać do 200 stopni, podpiec kruchu spód około 10 minut
- wyjąć, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć budyń, poukładać jabłka
- wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 35 minut w tej samej temperaturze - 200 stopni
- migdały podprażyć na patelni, galaretkę z papierówek podgrzać
- upieczone ciato wyjąć, jabłka pomarować gorącą galaretką i posypać pomiędzy nimi płatki migdałów
- wystudzić około 20-25 minut w formie, potem przenieść ciasto na talerz, zupełnie wystudzić a najlepiej wstawić na około 45-60 minut do lodówki
Smacznego;)
Świetne ciasto! Bardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pyszne było, zniknęło ekspresowo!
UsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńwygląda przepięknie!!! ale fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I pyszny!
UsuńEwa, Twoje ciasto wygląda bardzo letnio i niezwykle zachęcająco! Jestem pod wrażeniem :-)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kawałek, bo marzy mi się domowe ciacho :-)
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Też mam kilka zeszytów z tego cyklu :-)
Tam sądość fajne przepisy;) Zaznaczonych mam wiele, tylko Kto to zje;)?
Usuńjak miało stać na stole kiedy wygląda tak obłędnie:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńZawsze tak jest w sezonie, trzeba się litować nad owocami i przerabiać co by się nie zmarnowały a że metamorfoza przeszła na słodką stronę mocy cóż wypadek przy pracy :) Piękne ciacho a jak dobrze policzyć to jabłka mają mało kalorii a resztę puszczamy w niepamięć:) czyli kurcgalpokiem do kuchni ratować jabłka od zmarnowania. Twoją metodą ma się rozumieć :)pozdrawiam kami
OdpowiedzUsuńPięknie napisane, sama bym tego lepiej nie wymyśliła;) Pozdrawiam!
UsuńWspaniale wygląda, uraczyłaś gości!
OdpowiedzUsuńTeż byli zaskoczeni;) Pozytywnie!
UsuńTo ciasto wygląda niesamowicie elegancko :) Pięknie się prezentują te jabłka z wierzchu a dodatek migdałów musi tu pasować idealnie :)
OdpowiedzUsuńDo elegancji to mu dużo brakuje, muszę popracować na "brzegami". A migdaly cudnie chrupią, było pysznie!
UsuńŚwietnie wyglądają takie ponacinane jabłka :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się podobają!
UsuńWygląda rewelacyjnie, dzięki tym pociętym jabłkom!
OdpowiedzUsuńTo cały urok tego ciasta, nasze zwykłe polskie jabłka a takie urokliwe;)
UsuńAle ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńpieknie wyglada! a smakuje pewnie jeszcze lepiej!:)
OdpowiedzUsuńByło przepyszne!!!! Polecam!
Usuńniebiańskie ! pyszności mmm
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńA czemu to ja wcześniej tego ciasta nie zauważyłam, gapa! Jakie Ciacho, rewelacyjnie wygląda! Ewuś wypróbuję, nie wiem jak mi wyjdzie z tym budyniem ale spróbuję!
OdpowiedzUsuńZaraz będę go robić :) Trzymajcie kciuki :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń