logo

środa, 22 sierpnia 2012

Chałka

Uwielbiam wszystkie chałki i te z kruszonką i bez i te idealnie zaplecione i te moje. Przepis wspaniały, prosty, szybki a smak... hmmm.... pyszne, mięciutkie, mleczne, bajeczne.


Przepis z "Księgi chleba", pominęłam czarnuszkę - bo nie mam i zrobiłam z połowy porcji i z niej wyszły mi te dwie duże chałki.


Synek zachwycony, zjada kromka za kromeczką z masełkiem i jagodzianami, ja nawet samą skubię do kawki z mleczkiem. Polecam!



Składniki na dwie chałki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 625 ml mleka
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 10 g soli

Przygotowanie:
  • drożdże rozpuścić w letnim mleku, wsypać 1/3 porcji mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny
  • następnie dodać 1 jajko, sól, resztę mąki i dobrze wyrobić ciasto
  • pod koniec dodać masło, wyrobić i zostawić do podwojenia objętości - na około godzinę 
  • jeśli ciasto już podrosło, podzielić je na dwie części a te na 3 kawałki
  • delikatnie je zrolować na szerokość blachy piekarnikowej i zapleść jak warkocz
  • ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać 30-40 minut, aż podrosną
  • posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 225 stopni i piec około 20-25 minut, aż będą rumiane


Smacznego;)

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pyszna jest, muszę tylko popracować nad ich wizualnym wyglądam, bo do smaku nie mam si o co czepiać;)

      Usuń
  2. mniam;) brakuje mi tutaj tylko kruszonki:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NastęĻnym razem zrobię≤ choć w przepisie nie ma o niej ani słowa, jest tylko czarnuszka;)

      Usuń
  3. W oryginalnym przepisie była czarnuszka?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, po posmarowaniu jajkiem, posypać czarnuszką i wstawić do piekarnika;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. ale mi zapachniało...a do tego dżemor wiśniowy:)za gorąco na taaakie wypieki!po niedzieli ma być chłodniej!

      Usuń
    3. Chałka kojarzy mi się ze słodką bułką, więc ta czarnuszka by mi się tam gryzła

      Usuń
    4. hmm, tak jest w przepisie napisane;)

      Usuń
  4. Dawno nie było u mnie w domu chałki.. smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa,
    Twoje chałki wyglądają baaardzo zachęcająco, są takie puszyste i żółciutkie, cudne!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I są przepyszne, kolejny pyszny przepis z Księgi chleba;) Pozdrawiam Basiu!

      Usuń
  6. Oj mi też brak kruszonki:D
    Ale przepis jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi raz zrobię;) Ale bez też jest przepyszn i ekspresowo znika;)

      Usuń
  7. O tak i znów "zgapuję" od Ciebie, tylko muszę jutro po drodze z pracy zahaczyć o sklep i dokupić mąkę bo ciągle piekę te lekkie bułki z Twojego przepisu i jakoś się skończyła. Bardzo ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...