Przepis z "Księgi chleba", pominęłam czarnuszkę - bo nie mam i zrobiłam z połowy porcji i z niej wyszły mi te dwie duże chałki.
Synek zachwycony, zjada kromka za kromeczką z masełkiem i jagodzianami, ja nawet samą skubię do kawki z mleczkiem. Polecam!
Składniki na dwie chałki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 625 ml mleka
- 30 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 10 g soli
Przygotowanie:
- drożdże rozpuścić w letnim mleku, wsypać 1/3 porcji mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny
- następnie dodać 1 jajko, sól, resztę mąki i dobrze wyrobić ciasto
- pod koniec dodać masło, wyrobić i zostawić do podwojenia objętości - na około godzinę
- jeśli ciasto już podrosło, podzielić je na dwie części a te na 3 kawałki
- delikatnie je zrolować na szerokość blachy piekarnikowej i zapleść jak warkocz
- ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać 30-40 minut, aż podrosną
- posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 225 stopni i piec około 20-25 minut, aż będą rumiane
Smacznego;)
Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńAle apetyczne dwie sztuki.
OdpowiedzUsuńPyszna jest, muszę tylko popracować nad ich wizualnym wyglądam, bo do smaku nie mam si o co czepiać;)
Usuńmniam;) brakuje mi tutaj tylko kruszonki:P
OdpowiedzUsuńNastęĻnym razem zrobię≤ choć w przepisie nie ma o niej ani słowa, jest tylko czarnuszka;)
UsuńW oryginalnym przepisie była czarnuszka?!
OdpowiedzUsuńTak, po posmarowaniu jajkiem, posypać czarnuszką i wstawić do piekarnika;) Pozdrawiam!
Usuńale mi zapachniało...a do tego dżemor wiśniowy:)za gorąco na taaakie wypieki!po niedzieli ma być chłodniej!
UsuńChałka kojarzy mi się ze słodką bułką, więc ta czarnuszka by mi się tam gryzła
Usuń?! czy tylko mnie to dziwi? :)
Usuńhmm, tak jest w przepisie napisane;)
UsuńDawno nie było u mnie w domu chałki.. smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńCzyli prawidłowo;) Pozdrawiam!
UsuńEwa,
OdpowiedzUsuńTwoje chałki wyglądają baaardzo zachęcająco, są takie puszyste i żółciutkie, cudne!
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję! I są przepyszne, kolejny pyszny przepis z Księgi chleba;) Pozdrawiam Basiu!
UsuńOj mi też brak kruszonki:D
OdpowiedzUsuńAle przepis jest rewelacyjny!
Na drugi raz zrobię;) Ale bez też jest przepyszn i ekspresowo znika;)
UsuńO tak i znów "zgapuję" od Ciebie, tylko muszę jutro po drodze z pracy zahaczyć o sklep i dokupić mąkę bo ciągle piekę te lekkie bułki z Twojego przepisu i jakoś się skończyła. Bardzo ciepło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń