logo

środa, 26 września 2012

Chleb na kanapki

Taki "słodki" tytuł nosi ten przepis w "Księdze chleba", do tej pory myślałam, że kazdy chleb jest na kanapki i że to jego główna rola.


Moje bochenki rosły jak szalone bo zrobiłam z 1 i 1/2 porcji, aż popękały, było im za ciasno w tych malych keksówkach, chociaż z drugiej strony wyrosły i nabrały pięknego wyglądu.




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g oliwy lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • oleje do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
  • z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, zostawić na 10-15 minut
  • mąkę wsypać do dużej miski, zrobić dołek i wlać do niego podrośnięty rozczyn
  • dodać sól, oliwę i wyrobić ciasto, będzie dość gęste
  • podsypać lekko mąką, przykryć, zostawić do podrośnięcia - ma podwoić swoją objętość
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić na podsypanej mąką stolnicy
  • foremki posmarować dokładnie olejem
  • ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować-rozpłaszczyć i złożyć w formę prostokąta, którą ułożyć w blasze
  • nakryć, odstawić do wyrośnięcia
  • podrośnięte posypać z wierzchu mąką i piec w nagrzanym piekarniku do 220-200 stopni około 30-40 minut


Smacznego;)

44 komentarze:

  1. Może autor miał na myśli, że ten chleb kładzie się na gotową kanapkę :D tak brzmi to zdanie ;)
    A bochenki cudne Ci wyszły - uwielbiam jak pękają :)
    Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama się uśmiecham na myśl o tej nazwie chleba;) I dziękuję! Popękały, bo były za małe blaszki, ale w sumie fajnie wyszło;)

      Usuń
  2. az by się chciało taką kanapeczkę z masełkiem..... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie pieklam chleba, ale chyba w najblizszym czasie sie odwaze! Twoj wyglada tak pieknie, ze chyba moja przygode z chlebem zaczne od niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dość długo zwlekałam, ale za to teraz już wiem, że nie ma odwrotu;)

      Usuń
  4. Jakbyś koło mnie mieszkała, to bym sobie u ciebie takie chlebki zamawiała:D:D genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie ten chleb wygląda :) W następnej kolejności biorę się za niego ;)

    P.S. Ja też myślałam,że kanapki są przeznaczeniem chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie się upiekł, chociaż w piekarniku na taki nie wyglądał;) Przedobrzyłam, ale na zdrowie ;) Pozdrawiam Kasiu!

      Usuń
  6. Piekne chlebki:) u mnie właśnie rośnie taki codzienny .... uwielbiam domowe pieczywo:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pięknie u Ciebie dziś pachnie, bo zapach świeżo pieczonego chleba... cudny;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. piękny ten chleb. Oczywiście zazdrościmy :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka zazdrość mi nie przeszkadza, wręcz odwrotnie;))) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ale cudnie Ci popękał :) Bardzo fotogeniczny chlebek i z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, nie musiałam kombinować jak mu fotkę strzelić;) Pozdrawiam Kasiu!

      Usuń
  9. Wyglądają baaardzo smacznie. Uwielbiam domowy chleb. To zupełnie inna bajka niż sklepowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, domowy chleb najlepszy, już samo jego przygotowanie jest wspaniałe, a smak dopełnia wszystko.

      Usuń
  10. oj super wygląda i pewnie smakuje jeszcze lepiej :) muszę wypróbować, tylko że wolałabym z połowy porcji zrobić

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne chleby, od Ciebie wypróbowalam już chleb na mleku - też pyszny.
    Mam pytanie - te składniki to porcja normalna czy podwójna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z półtorej porcji . Szkoda, że nie wiem, Komu odpowiadam;(

      Usuń
  12. Lubię tu zaglądać, ale to już pisałam. Zawsze zaskakuje mnie chleb i przetwory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, pisz i się powtarzaj, nie mam nic przeciwko;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Cudo!!! Zapisuję do zrobienia, bo szukam natchnienia chlebowego!
    A ostatnio tylko to mogę jeść :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie natchnienie nie opuszcza, tylko czasu coraz mniej;( Jak już piekę to hurtowo i mrożę;) Pozdrawiam Basiu!

      Usuń
  14. Chlebki oczywiście wspaniałe ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to śmiało stwierdzam, że im bardziej popękany chleb, tym bardziej mam na niego ochotę :) a jakie wymiary miały foremki, których używałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Coś w tym jest;) Foremki mają wymiary 22 x 11,5 x 6 cm;)

      Usuń
    2. Super, dzięki wielkie za odpowiedź :)

      Usuń
  16. Przeprowadź się bliżej, będę zamawiać chleb:) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też myślałam, że chleb jest właśnie na kanapki :))))) Pysznie Twoj chlebuś wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...