logo

czwartek, 6 września 2012

Chleb na mleku

Powiem, a dokładniej napiszę Wam, że tak się pozytywnie wkręciłam w pieczywo domowe, że teraz nie wyobrażam sobie kupić chleba, chałki, bagietek, bułeczek, czegokolwiek związanego z pieczywem.

Po pierwsze i najważniejsze dla mnie - wiem co mam w środku, z czego są zrobione, po drugie, smakują i moje dziecko zjada pieczywo z udziałem każdej mąki, wcześniej z kupnych tylko zwykły "oliwski" był na tapecie, żadne orkiszowe, razowe, nie było mowy o spróbowaniu nawet.
Po trzecie - ważenie, odmierzanie, nastawianie zaczynów, czy zabawa z rozczynem drożdżowym i wyrabianie ręczne - uspokaja, rozluźnia, odstresowuje i działa na mnie jak taniec czy kawałek czekolady - mój poziom endorfin wzrasta odrazu;)

Przepis z "Księgi chleba", niby dużo przepisów w niej nie ma, a ja ciągle coś w niej wypatrzę.
Delikatny, drożdżowy, mięciutki chlebek, który upiekłam z myślą o akcji "Upiecz Smakowity Chleb",
organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja".
Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.


Zrobiłam z połowy porcji i pominęłam rodzynki, bo poprostu ich nie lubię;(.
Przepis podaję jak w oryginale, na dwa bochenki.




Składniki:

  • 750 g mąki pszennej typ 450, 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 150 g rodzynek  - pominęłam
  • margaryna do wysmarowania formy
  • mak do posypania - moja propozycja

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek
  • wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut
  • dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być elastyczne i gładkie
  • wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • dodać rodzynki, wyrobić jeszcze krótką chwilę i uformować dwa podłużne bochenki lub jak ja podzielić na dwie części i włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek
  • odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut
  • na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą
  • po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce


Smacznego;)

Upiecz Smakowity Chleb!

17 komentarzy:

  1. pyszny, bialutki, puszysty chlebuś:) chciałabym mieć tyle chęci co ty do pieczenia chlebków. Ja piekę, ale tak od święta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszny i nawet na drugi dzień był świeżutki, bo jak wiadomo, drożdżowe pieczywo, najlepsze tego samego dnia. Ja piekę... często albo dużo i mrożę. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo smakowity, upiekę sobie taki z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko lubisz, to proszę bardzo, pomimo, że nie lubię rodzynek, to wiem, że idealnie się w niego wkomponują! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda pięknie :) Ja też już nie kupuję pieczywa, wprawdzie nie jem go dużo i mieszkam sam, więc nie mam kogo karmić, ale co jakiś czas piekę kolejne bułeczki, później mrożę i w każdej chwili mogę mieć pyszne, domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku, jak już pisałam Tobie nie raz, że chylę czoło, temu jakie i w jakich sprzętach Ty pieczesz swoje pyszne buleczki! I ja też mrożę, choć często piekę drobne pieczywo, typu bułki czy bagietki. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  5. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zmieniam! Pozdrawiam i dziękuję za info!

      Usuń
  6. uwielbiam Twoje chleby :)) i zawsze wychodzą :)kolejny do kolekcji :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest najlepszy komentarz, kiedy wiem, że Ktoś korzysta z moich przepisów! Aż chce się piec kolejne! Dziękuję!

      Usuń
  7. A ja nie wyobrażam sobie Ciebie w sklepie po chleb! Pieczesz cudowne pieczywo! Chlebuś jak marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam. Zjadłam. Polecam.. dałam jednak mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...