logo

czwartek, 6 września 2012

Śliwki do ciasta

Takie śliwki są najlepsze do drożdżówki i do kruchego... a sok, który z nich powstaje jest przepyszny do polewania naleśników i oczywiście do samego wypicia po rozcieńczeniu z wodą.



Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
  • śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki
  • ułożyć ciasno w słoikach, do każdego nasypać 2 czubate łyżki cukru
  • słoiki zamknąć i pasteryzować, 20 minut od zagotowania
  • zostawić do całkowitego wystygnięcia, wynieść do piwnicy


Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. Ewa, gdzie Ty kupujesz te cudne słoiczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie słoiki to prawdziwy skarb. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetny pomysł. :) Przydałby mi się taki słoiczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna propozycja. Jutro jadę na rynek po śliwki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto, szybko i pysznie! czego chcieć więcej! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Takie śliwki są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...