logo

czwartek, 17 maja 2012

Dżem z rabarbaru

Kolejna propozycja na zamknięcie pysznego smaku rabarbaru w słoiku, tylko rabarbar i cukier, nic więcej i smak wiosny jesienią i zimą jak znalazł.




Niestety robię na raty po kilka słoiczków, bo rabarbaru w okolicy jak na lekarstwo, mam zamiar znowu w sobotę zdobyć go troszkę na rynku.





Dżem z rabarbaru

Składniki na 4 słoiki 0,4 l:
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • 100 g cukru żelującego 3:1
Przygotowanie:
  • rabarbar umyć, obrać pokroić w 1 cm kawałki
  • wrzucić na rondel z grubym dnem, dodać cukier, wymieszać i smażyć na wysokim ogniu co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia
  • zmniejszyć ogień, zebrać pianę, dodać cukier żelujący i pogotować jakieś 15-20 minut
  • zrobić test na zamrożonym talerzyku ( więcej w przepisie o konfiturze, link na koncu posta)
  • gorące nakładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem
  • po chwili odwrócić i zostawić do całkowitego ostygnięcia


  • dla pewności jak Ktoś chce można zapasteryzować, od zagotowania 10-15 minut



Smacznego;)



p.s. cukru dałam tylko 600 g łącznie, bo miałam dość słodki rabarbar, dodałam cukier żelujący, żeby jak najkrócej go smażyć,a przez to zachować kolor


28 komentarzy:

  1. Chyba będę musiała pokusić się o przygotowanie takiego specjału, przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pierwsze przygody z przetwarzaniem rabarbaru, jest pysznie, nie spodziewałam się takiego dobrego dżemu;)

      Usuń
  2. mmm do porannego tosta najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłam z jeszcze ciepłym pszennym chlebem, na który zapraszam jutro na bloga;)

      Usuń
  3. Tyle pyszności codziennie! Chyba musisz mnie adoptować, albo raczej ja Ciebie, he he;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. :( nie używam cukru żelującego, ale rabarbarowy dżem naprawdę jest smaczny. Zaraz napełnię nim rogaliki drożdżowe, o ile mi wyjdą jak należy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam do przetworów, do niektórych owoców, tutaj dodałam go niewiele, bo rabarbar i tak dość dobrze odparowuje, ale dałam mniej zwykłego cukru i krócej go smażyłam, żeby zachował jak najwięcej z gęstości i koloru i żeby nie był tak bardzo słodki. Bo wszystkie przepsiy jakie widziałam mają stosunek 1:1 - cukier do rabarbaru.

      A rogaliki napewno wyjdą pyszne! Ja się biorę za wykończenie sernika na zimno;) i za chleb;)

      Usuń
  5. mmm domowe dżemy uwielbiam! chętnie bym zrobiła taki rabarbarowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, zimą mam ich przynajmniej kilkanaście gatunków;)

      Usuń
  6. Mmmm, a później zimą zjeść takie śniadanko :))) Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. och! od jakiegoś czasu szukam przepisu właśnie na dżem z rabarbaru :) jako, że rośnie na działce, nie zawsze mam do czego go zużyć a w zimie taki dżem może być fantastycznym dodatkiem :) tak więc - zapisuję i niedługo wykorzystam :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zapraszam też na wcześniejszego posta z konfiturą rabarbarową z imbirem i cytryną a już jutro konfiturę rabarbarowo-miętową;) Pozdrawiam i czekam na informację jak smakował;)

      Usuń
  8. Mam trochę obawy, bo mówią, ze rabarbar nie jest zdrowy, ale jak tak patrzę na te twoje konfitury i dżem to mi ślinka leci. Rabarbar uwielbiam. A przecież jak zrobię kilka słoiczków to chyba się nic nie stanie:)
    tylko taki domowy rabarbar muszę gdzieś dorwać:) Pozdrawiam i dziekuję za miłe komentarze Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, wszystko dla smaku, dla wspomnienia wiosny;) Jakbym tak myślała, to co ze szczawiem, który te żjuż stoi przerbiony w słoiku;( Wszystko w rozsądnych ilościach i żyje się dalej;)

      Nie musisz dziękować, jeszcze raz ZDRÓWKA!!! Ściskam!

      Usuń
  9. Hmm.. takiego dżemu to ja jeszcze nigdy nie jadłam :-) Ale jak ktoś wcześniej napisał z tostem chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajadałm się nim przy udziale jeszcze gorącego chleba pszennego... ;)

      Usuń
  10. nie robiłam jeszcze przetworów z rabarbaru ...jak narazie to gotujemy kompot i pieczemy ciasta:) ....a ciekawa jestem czy można rabarbar zamrozić?:) pozdrawiam ciepło i kradnę łychę dżemu na jutrzejsze śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że można zamrozić, tylko do przygotowania z nim potrawy, ciasta czy musu, nie rozmrażać tyk taki właśnie zamrożóny dodawać;) spróbuj ju teraz jak masz dużo rabarbaru;) i daj znać;) Dzisiaj też skubnij łychę, nawet dwie;)

      Usuń
  11. Nie jadłam chyba nigdy dżemu z rabarbaru, a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  12. słoiczki szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja mam peełno dżemorów rabarbarowych:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Własnie zapisałam Twój przepis :) Aż wstyd się przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam rabarbarowego dżemu...

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, to żaden wstyd, to też moja pierwsza przygoda z dżemem rabarbarowym;)

    OdpowiedzUsuń
  16. OOO i takiego przepisu szukałam :* dziękuję :))
    i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...