logo

niedziela, 23 września 2012

Sernik waniliowy na zimno

Lato pożegnałam sernikiem waniliowym na zimno z owocami i galaretką. Jest to jednak ciasto-deser, które cały rok gości na moim stole i jest jednym z obowiązkowych na kilku imprezach.


Zamiast w tradycyjnej tortownicy zrobiłam 3 dość pokaźne pucharki i 2 słoiczki na wynos, które M. wziął ze sobą do pracy.


Szybciutkie w zrobieniu, pyszne i rześkie w jedzeniu, idealnie smakowały, bo ostatnie dni lata były w moim mieście pełne słońca.


Ta ilość normalnie ląduje w tortownicy o średnicy 28 cm.




Składniki:

  • 500 g ulubionego serka waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki - u mnie 2 smaki - cytryna i truskawka
  • owoce w ilości jaką lubimy, u mnie w wresji pucharkowej około 700 g

Przygotowanie:
  • galaretki rozpuszczamy, każdą osobno i każdą w 400 ml
  • żelatynę namaczamy w 6-7 łyżkach gorącej wody, mieszamy do całkowitego ropuszczenia się
  • na dno pucharków układamy owoce - ja dałam mrożone maliny i truskawki, dzięki temu szybciej mi stężała i wkładamy do lodówki
  • ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier puder
  • następnie już na małych obrotach do ubitej kremówki dodajemy serek i pomalutku, łyżeczka po łyżeczce rozpuszczoną żelatynę
  • masę wykładamy do pucharków na galaretkę z owocami, wstawiamy do lodówki na 20-30 minut
  • po tym czasie układamy resztę owoców na masę sernikową i zalewamy drugim smakiem tężejącej galaretki
  • wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny - w przypadku 1 dużego ciasta na dno warto ułożyć biszkopty (dodałam po 3 sztuki do pucharków) i całość chłodzić kilka godzin, przynajmniej 4



`Smacznego;)

32 komentarze:

  1. ooo cóż za pyszności i chyba nie tak bardzo czasochłonne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je chwileczkę, trzeba tylko poczekać, żeby stężały, ale w formie deserów trwa to 1-2 godziny;)

      Usuń
  2. pysznie wyglądają te serniczki , bardzo fajny przepis ;) a takie w słoiczkach mają jeszcze większy urok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, M. troszkę marudził, że dużo owoców, ale dla mnie idealne;)

      Usuń
  3. Mniam, muszą być pyszne! :) Uwielbiam takie serniczki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ByLy pyszne, jeszcze w piątek tak grzało słonko, że smakowały wybornie;)

      Usuń
  4. Ślicznie wyglądają, sama chętnie wzięłabym taki ze sobą do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinka, nic straconego;))) Szybciutko się je robi, więc polecam;)

      Usuń
  5. owoce na koniec lata to zawsze udany pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak... teraz zaczną się szarlotki, jabłeczniki, ciasta drożdżowe, serniki, z orzechami, czekoladowe... każda pora roku ma swoich faworytów;)

      Usuń
  6. wooooowwww wybitne wyszły ci te serniczki:)! świetny pomysł na to żeby zrobić je w kieliszkach czy pucharkach. Odpada problem z krojeniem, a wyglądają niezwykle efektownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny sposób podania :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają takie serniczki w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. te małe w słoiczkach wyglądają BOSKO!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te małe sloiczki mają po 580 ml;) - one są mega;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  10. Wspaniały deser, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewo, to jest mistrzostwo świata:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten w słoiczkach mnie zachwycił :) Dobrze z Tobą ten Twój mąż ma, skoro takie łakocie nosi do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jejku jak one cudnie w tych słoiczkach wyglądają Ty to masz Ewuś pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł z tymi serniczkami w słoiczkach - na słodką przekąskę w pracy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW, ale cudeńka. Fantastycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow!!!!!!! Genialna jesteś! Pomysł mnie zachwycił!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wyglądają w takiej wersji mini :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...