Przepis miałam upatrzony od jakiegoś czasu w "Kuchni Polskiej potrawy regionalne" H. Szymanderskiej, a że dodatkowo pochodzi z regionu Pomorze i Kaszuby, to musiałam jak najszybciej wypróbować to danie.
W książce posiada nazwę: Kaszubska prażnica, na którą z wielką przyjemnością Was zapraszam!
Składniki dla 3 osób:
- 6 jajek
- 3 łyżeczki mąki
- 3 łyżki wody lub mleka
- 100 g wędzonej słoniny lub boczku - dałam bekon, mamy długie zęby na słoninę, a boczku nie miałam
- sól
Przygotowanie:
- bekon kroimy w kostkę i dość mocno przysmażamy
- jaja rozbijamy do miski, dodajemy mąkę i mleko lub wodę, doprawiamy solą, dokladnie ze sobą łączymy - mieszamy
- zalewamy masą usmażony bekon
- utworzony na patelni placek przekrawamy na krzyż (ja na 8 części, bo robiłam podwójną porcję i na dużej patelni) i przewracamy ćwiartki (ósemki) na drugą stronę i obsmażamy
- podajemy z chlebem lub ziemniakami i z dodatkiem kiszonych ogórków
Smacznego;)
Na takie śniadanko to bym wpadła :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam;)
UsuńCiekawe i pyszne danie. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńFajne, konkretne, a te ogóreczki do tego... mniam;)
Usuńkapitalne śniadanie! żeby mnie ktoś coś takiego zaserwował..;)
OdpowiedzUsuńHmm, podaj linka z przepisem Komu trzeba i już, niech robi;)
Usuńu nas pierwsze słoiki też juz otwarte i juz zjedzone :-)
OdpowiedzUsuńFajnie się otwiera słoiczki, oj fajnie;)
Usuńtakie sniadania moglabym dostawac codziennie do lozka!:)
OdpowiedzUsuńa taiej kaszubskiej praznicy nigdy nie jadlam. musze kiedys sprobowac zrobic :)
Nasz pierwszy, ale nie ostatni raz;) Polecam!
UsuńCzyli właściwie to taki omlet na boczku, coś dla mnie :) I te ogóreczki, ale nabrałem ochoty na kiszonego ogóra :)
OdpowiedzUsuńNiby tak, ale bez ubijania, tylko wymieszany, pyszny! Polecam Tomku!
Usuńpysznie wygląda ! pierwszy raz to widzę ;p
OdpowiedzUsuńi mój pierwszy raz - nad wyraz udany;)) Pozdrawiam!
UsuńAch te Twoje śniadanka .Mniam:)
OdpowiedzUsuńAch ta moja taca;)
Usuńale pycha! i te ogórki!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, polecam! Pozdrawiam!
Usuńmmm posmakowalabym takiego sniadanka:)
OdpowiedzUsuńW takim razie namawiam do zrobienia! Pozdrawiam!
UsuńKaszubka ze mnie z krwi i kości,ale o prażnicy nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńCzłowiek uczy się całe życie.
Pyszne śniadanko.
Pozdrawiam :)
To się cieszę, że moje śńiadanie do kuchennej tradycji się przyczyniło, do poznania jej;) Pozdrawiam!
UsuńSuper! Z tymi ogórkami pyszne musi być okrutnie!
OdpowiedzUsuńByło Aniu, okrutnie pyszne!
UsuńPozdrawiam!