Dziś zapraszam na pyszną sałatkę, której przepis pochodzi z opakowania soczewicy czerwonej firmy Sante - ja zrobiłam z połowy porcji i z niej wyszły mi te dwie miseczki sałatki, przepis - proporcje podam jak na opakowaniu.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy (gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody, żeby było około 0,5 cm nad soczewicą, na średnim ogniu około 10-15 minut, często mieszając)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie - około 2 łyżeczek
- natka pietruszki lub koperek - dałam natkę
- pół szklanki sosu z majonezu i jogurtu naturalnego - pół na pół
- starty żołty ser lub feta
Przygotowanie:
- ostudzonę soczewicę przełożyć do miski
- jabłko pokroić w kostkę, dodać do miski
- cebulę w drobną kosteczkę - dodatkowo przelałam wrzątkiem, dodać do miski
- czosnek wycisnąć, dodać do miski
- dosypać zioła, wlać sos, dokładnie wymieszać
- podawać posypane żołtym serem lub fetą, wybrałam żołty ser i posypać natką pietruszki
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!