Do tej pory wszystko wyrabiałam ręcznie i choć lubię to zajęcia bo odstresowuje, to z przyjemnością się nią wyręczam.
Tym razem wymieszałam mąkę pszenną typ 550 i jaglaną razową, wyszły pachnące i pyszne bułeczki, przepis podam na tradycyjne wyrabianie i na sposób w maszynie.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki jaglanej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/4 l letniego mleka
- otręby do posypania
Przygotowanie:
- wsypać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, zrobić dołek, wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże, wymieszać z niewielką ilością mąki, zostawić na 15-20 minut
- po tym czasie dodać jajko, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, ma być elastyczne
- przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość - na około 1-1,5 godziny
- po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz i podzielić na kawałki - mi wyszło 16 bułeczek - dzieliłam na porcje ważące około 50g
- każdy kawalęk chwilę wyrobić i uformowac okrągłą bułeczkę - ja poprostu rozpłaszczony placuszek wielkości mojej dłoni składam do środka i zlepieniem układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nie bliżej niż 5 cm od siebie
- kiedy już wszystkie bułeczki są na blasze, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce
- kiedy bułeczki podrosną, nacinam je ostrym nożem na krzyż i co drugą posypałam poprostu otrębami
- wstawić blachę z bułkami do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczywo piekę w opcji góra-dół, bułki na środkowej półce przez 20 minut
- upieczone wyłożyć na kratkę i ostudzić
Dla maszynistów:
- do pojemnika wlewam mleko, wbijam jajko,dodaję sól
- sypię mąkę, rozkruszam drożdże i włączam program do wyrabiania i rośnięcia ciasta
- dalej postępuję już jak przy tradycyjnym ręcznym sposobie, czyli zaczynam od krótkiego wyrobienia ręką i dzielę ciasto na porcje, z którym formuję bułeczki
Smacznego;;)
Muszę dorwać mąkę jaglaną, bo bułeczki wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńI jej dodatke do pieczywa jest pysznym pomysłem, polecam!
Usuńmmm...wyglądają przepysznie, pachną pewnie cudownie i pewnie tak samo smakują :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na candy :-) http://riccio.pinger.pl/m/14998776/a-moze-candy
Miłego i słonecznego weekendu!
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
Usuńtakie ładne:)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję;)
UsuńPiękne bułeczki :) U mnie dziś piekł się chlebuś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I smacznego chlebka żīczę, chociaż pewnie dziś po nim już tylko wspomnienie zostało;)
UsuńMoja Droga,
OdpowiedzUsuńmasz niesamowitą rękę do wszelkiego rodzaju wypieków! Aż Ci zazdroszczę :)
Bułki są po prostu przecudne.
Z pozdrowieniami,
E.
Edith,
Usuńdziękuję;)) Lejesz miód na moje oczy kiedy to czytam!
Pozdrawiam!
Pieknie wygladaja te buleczki. Lubie miec siweze na sniadanie :) Maszyny niestety nie mam, bo mi miejsca brak i moj M. twierdzi, ze jest zbedna hmmm Moze i ja bym wtedy czesciej piekla :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ja maszynę wygrałam, bo sama bym sobie nie kupiła - myślałam, że jest zbędna... ale się mylilam, wspaniale wyrabia ciasto i w razie awarii mam ekspresowo upieczony chlebek, nawet na zakwasie;)
UsuńBułeczki jak malowane, idealne na niedzielne śniadanko :)I moja ulubiona kratka na serwetce...:)
OdpowiedzUsuń:)) Dziękuję! A ścierkę to od Mamy dostałam;)
UsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Patyska!!!
UsuńPyszne bułeczki :) Upiekłam, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń