logo

poniedziałek, 22 października 2012

Śniadanie do łóżka

Jesienią, zimą i wczesną wiosną owsianka często gości w moim domu na śniadanie.
Nie dość, że smacznie i zdrowo, to jestem spokojna o nasze brzuszki, które rozgrzane wychodzą do pracy, do przedszkola, na spacer.


Ta owsianka była niedzielna, spokojna, bez pośpiechu, gęsta, bo taką lubimy najbardziej, nakładana gorąca, a schłodzona mrożonym czereśniami, które natychmiast się ogrzały, powodując, że miała idealną temperaturę do jedzenia.




Składniki dla 3 osób:

  • 600 ml mleka
  • 90 g płatków owsianych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • garść mrożonych albo świeżych czereśni bądź innych owoców
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • cynamon, imbir
  • 3 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
  • mleko wlać do garnka, dodać płatki, wymieszać, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut
  • w tym czasie na gorącej patelni uprażyć ziarna słonecznika
  • owsiankę wyłożyć na talerze, dodać miód i słonecznik wymieszać
  • posypać czereśniami z jednej strony, z drugiej cynamonem, imbirem i pieprzem - po szczypcie



Smacznego;)


12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...