logo

wtorek, 6 listopada 2012

Chałka z kruszonką

Jest to trzecia chałka na moim blogu, która najlepsza, nie wiem, bo wszystkie są pyszne i znikają w ciągu.. dnia napewno, jak nie kilku godzin;)



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli

  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki 
  • rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
  • jaja, miękkie masło, cukier i sól dokladnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
  • oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz
  • ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze
  • przygotować kruszonkę: miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc zacierki - okruszki, mniejsze i większe, posypać kruszonką chałkę, delikatnie dociskając 
  • chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • piec około 35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce


Smacznego;)

18 komentarzy:

  1. Wygląda na pyszną, o niebo lepsza niz kupna

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, uwielbiam... z samym masłem wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, nic więcje do szczęścia nie trzeba;)

      Usuń
  3. chałki jeszcze nie piekłam :) Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna, z masełkiem i miodem mhhhmmm niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna w każdej postaci, z każdym dodatkiem;)

      Usuń
  5. Będę próbowała. Uwielbiam z rodzynkami w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile kruszonki! skubacz się we mnie odzywa :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrośnięta i bardzo apetyczna chałka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...