logo

czwartek, 15 listopada 2012

Steak wołowy z masłem czosnkowym

Jest jeszcze tyle rzeczy, których nie tylko nie jadłam, ale nawet nie przyrządzałam, ciekawe czy mi życia wystarczy na eksperymenty;)
W miniony weekend smażyłam swój pierwszy filet mignon i steaka z polędwicy, a także upiekłam rye bay-a, którego dodałam do sałaty.
Wczoraj "dusiłam " osso bucco, wyszło bajeczne, wiem, że do niego będę wracać.

Dziś przedstawiam steak-a, który zaskoczył mnie swoją kruchością i smakiem, nigdy nie myślałam, że argentyńska wołowina jest tak smaczna sama w sobie. Do tej pory żeby nadać smak mięsu musiałam odpowiednio je zamarynować albo doprawić, a tu taka niespodzianka...



Życie potrafi być piękne, a wołowina pyszna - moje motto tego tygodnia;)



Składniki:
  • steak z polędwicy wołowej (argentyńskiej) 250 g
  • 1 łyżka masła
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • steak-a delikatnie rozbić - włożyłam steak-a w woreczek, przykryłam ścierką i gładką częścią tłuczka delikatnie go rozbiłam i przekroiłam na pół
  • na patelni rozpuścić masło i odrazu kłaść steaki obsmażając z każdej strony po 3-4 minuty lub dłużej - jak chce się bardziej wypieczone
  • doprawić świeżo zmielonym pieprzem
  • podawać z masełkiem czosnkowym: na 2 łyżki masła dodałam 1 łyżkę drobno pokrojonej pietruszki i 1 ząbek czosnku, dokładnie wymieszałam, zawinęłam w woreczek w kształcie wałeczka i schowałam na 10 minut do zamrażarki
  • tuż przed podaniem ukroić sobie kawałek masełka i kłaść na gorącego steak-a
  • podałam z frytkami domowej roboty


Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. Super przepis :) od dawna szukalam jakiegos dobrego przepisu na steak, za ktorym moj mezczyzna przepada .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój pierwszy samodzielnie upieczony i nie ostatnio! Nie miałam pojęcia, że to może być takie dobre;)[

      Usuń
  2. Dałabym się pokroić za kawałek takiego mięska! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam podobnie, jest tyle smacznych przepisów, kiedy tu znaleźć czas by to wszystko gotować :)) narobiłaś mi smaka!! gdzie Ty kupujesz takie mięso??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie mięso Łucja dostałam od swojego Szefa do przetestowania:) I będę kupować w swojej firmie, a Ty jak mogę poradzić szukaj wołowiny w Makro, tam jest zawsze duży wybór i świeże mięso;)

      Usuń
    2. dziękuję ;) będę pamiętać!!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :) Kasiu, rozpieszczasz mnie tymi komentarzami ostatnio;)

      Usuń
  5. Myślałam, że będzie bardziej skomplikowane a tu proszę niespodzianka. Tylko gdzie taką wołowinę dostanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja też;) Jest pyszna! Pisałam wyżej i polecam Makro;)

      Usuń
  6. kawał dobrego mięcha na talerzu:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...