W miniony weekend smażyłam swój pierwszy filet mignon i steaka z polędwicy, a także upiekłam rye bay-a, którego dodałam do sałaty.
Wczoraj "dusiłam " osso bucco, wyszło bajeczne, wiem, że do niego będę wracać.
Dziś przedstawiam steak-a, który zaskoczył mnie swoją kruchością i smakiem, nigdy nie myślałam, że argentyńska wołowina jest tak smaczna sama w sobie. Do tej pory żeby nadać smak mięsu musiałam odpowiednio je zamarynować albo doprawić, a tu taka niespodzianka...
Życie potrafi być piękne, a wołowina pyszna - moje motto tego tygodnia;)
Składniki:
- steak z polędwicy wołowej (argentyńskiej) 250 g
- 1 łyżka masła
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- steak-a delikatnie rozbić - włożyłam steak-a w woreczek, przykryłam ścierką i gładką częścią tłuczka delikatnie go rozbiłam i przekroiłam na pół
- na patelni rozpuścić masło i odrazu kłaść steaki obsmażając z każdej strony po 3-4 minuty lub dłużej - jak chce się bardziej wypieczone
- doprawić świeżo zmielonym pieprzem
- podawać z masełkiem czosnkowym: na 2 łyżki masła dodałam 1 łyżkę drobno pokrojonej pietruszki i 1 ząbek czosnku, dokładnie wymieszałam, zawinęłam w woreczek w kształcie wałeczka i schowałam na 10 minut do zamrażarki
- tuż przed podaniem ukroić sobie kawałek masełka i kłaść na gorącego steak-a
- podałam z frytkami domowej roboty
Smacznego;)
Super przepis :) od dawna szukalam jakiegos dobrego przepisu na steak, za ktorym moj mezczyzna przepada .
OdpowiedzUsuńMój pierwszy samodzielnie upieczony i nie ostatnio! Nie miałam pojęcia, że to może być takie dobre;)[
UsuńDałabym się pokroić za kawałek takiego mięska! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam Cię za słowo Paulinka;)
Usuńmam podobnie, jest tyle smacznych przepisów, kiedy tu znaleźć czas by to wszystko gotować :)) narobiłaś mi smaka!! gdzie Ty kupujesz takie mięso??
OdpowiedzUsuńTakie mięso Łucja dostałam od swojego Szefa do przetestowania:) I będę kupować w swojej firmie, a Ty jak mogę poradzić szukaj wołowiny w Makro, tam jest zawsze duży wybór i świeże mięso;)
Usuńdziękuję ;) będę pamiętać!!
UsuńJestes genialna - uwielbiam steki!
OdpowiedzUsuń:) Kasiu, rozpieszczasz mnie tymi komentarzami ostatnio;)
UsuńMyślałam, że będzie bardziej skomplikowane a tu proszę niespodzianka. Tylko gdzie taką wołowinę dostanę?
OdpowiedzUsuńKasiu, ja też;) Jest pyszna! Pisałam wyżej i polecam Makro;)
Usuńkawał dobrego mięcha na talerzu:D
OdpowiedzUsuńO tak;)
UsuńUwielbiam! Pyszności!
OdpowiedzUsuńMy już też;)
Usuń