logo

sobota, 8 grudnia 2012

Pieczony pstrąg - cała tuszka

Na takie wydanie pstrąga każda pora roku jest dobra, nawet na Święta, w pierwszy czy drugi dzień byłaby idealna na rodzinny obiad. Bardzo szybka w przygotowaniu, łatwa w zjedzeniu, poprostu pyszna! Polecam!



Składniki dla 2 osób:

  • 2 tuszki pstrąga - już wypatroszonego o wadze około 350-400 każda
  • 4 łyżki masła
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielona sól

Przygotowanie:
  • pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
  • masło włożyć do miseczki, dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku, dokładnie wymieszać, uformować wałeczek i w woreczku foliowym schować do schłodzenia do zamrażarki na 10-15 minut
  • natrzeć tuszki od środka solą
  • cytryny pokroić na 8 cząstek
  • nagrzać piekarnik do 230 stopni
  • do środka każdego pstrąga włożyć po 2-3 gałązki tymianku, 2 kawałki czosnkowego masła i po 3 cząstki cytryny
  • na wierzchu ułożyć po 2 plasterki czosnkowego masła, skropić sokiem z pozostałych cząstek cytryny, oprószyć świeżo zmieloną solą morską, posypać tymiankiem - świeżym


  • piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, tuż po wyjęciu z piekarnika polać każdego pstrąga powstałym sosem 


  • i wyłożyć na talerze, my zjedliśmy samą rybę, popijaliśmy białym winem i już nic więcej nam nie było trzeba





Smacznego;)


7 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się pyszny, ale przerażają mnie te głowy, my w domu zawsze odcinamy :c

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm ale smakowitości, pyszna jest taka rybka:0

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zazdroszczę Ci teraz tych świeżych ryb:) Robię bardzo podobnie. Masło można zamienić na masło klarowane i jest super przepis do mojej akcji. Zachęcam Cię do dołączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pstrąga a z cytryną i tymiankiem na pewno smakował wybornie:)zapraszam do siebie na pstrąga łososiowatego.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszny, jak ja dawno nie jadłam pstrąga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamciss - a ja znowu nie lubię bez głów, jakoś tak dla mnie wtedy dziwnie wyglądają, czegoś im brakuje... z głową czy bez każdy pieczony pstrąg jest pyszny! Pozdrawiam!

    Anula - pyszna i zdrowa!

    Mama Alergika - a wiesz, że jest czego! Tak jak nie jadaliśmy często ryb, tak teraz przynajmniej 2 razy w tygodniu mam rybkę;) Muszę zajrzeć do akcji i chętnie dołączę!

    Mariola - już zaglądam! Pozdrawiam!

    Marzena - pysznie, lekko i zdrowo, nawet synek zachwycony,a to dla mnie najważnijesze!

    Bernadeta - dziękuję, najgorzej to go poprostu pojechać i kupić prawda, bo upiec to już mały pikuś;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...