Upiekłam go jeszcze latem i powiem Wam, że za każdym razem kiedy na obiad serwuję kaszę gryczaną, to jedną torebkę więcej gotuję, żeby była na ten właśnie chleb. Jest niesamowicie wilgotny, mięciutki, pachnący, pyszny. Kasza nadaje mu wspaniałych walorów smakowych, pięknego zapachu i koloru, przepis znaleziony u Trufli, polecam! Do wyboru na zaczynie zakwasowym lub drożdżowym, ja piekę na zakwasowym.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 210 g letniej wody
- 165 g mąki orkiszowej razowej
Wymieszać, przykryć folią, odstawić na 12-24 godziny
Składniki na ciasto właściwe:
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1 pełna szklanka kaszy gryczanej - już ugotowanej ( czyli 1/2 szklanki kaszy do ugotowania)
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 300 g mąki orkiszowej razowej
Przygotowanie:
- do zaczynu dodać wody, wymieszać
- dodać resztę składników: soł, miód, drożdże, mąkę i kaszę, dokładnie wymieszać
- formę wysmarować olejem, wysypać otrębami
- przelać ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia, ma wypełnić foremkę po brzegi
- wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu olejem
- wstawić do angrzanego piekarnika do 22o stopni na 15 minut, zmniejszyć do 190 stopni i piec 45 minut
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowietego wystygnięcia
Smacznego;)
Oj za mną też chodzi może i w końcu się skuszę :)No i teraz nie zasnę hehe aż głodna się zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, uwielbiam sama piec chleb, ale na zakwasie nigdy nie próbowałam, zachęciłaś mnie, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja, warta wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś widziałam u Ciebie ten chleb i chciałam go upiec, ale zapomniałam. Następnym razem gdy będę gotowała coś z kaszą to go upiekę :) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu:http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/swiateczna-zabawa-z-upominkami-lestello.html
OdpowiedzUsuńKatka - polecam, jest wspaniały, ma to "coś"!
OdpowiedzUsuńHanik - daj znać czy już go piekłaś i jak smakował! Pozdrawiam!
Zielaczek - warta i to bardzo, jest pyszny!
www.kasia-gotuje.pl - tak, miałam go na facebook- u, daj mi znać jak smakował!
Abc Mojej Kuchni -dziękuję!
czy można do niego użyć mąki pszennej graham typ 1850?
OdpowiedzUsuń