logo

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sherry i kasza jęczmienna z kurkami

Końcówka sherry, końcówka oliwy po suszonych pomidorach, ostatnie 3 łyżeczki dżemu z czerwonych porzeczek i imbiru.
W domu kasze - do wyboru, do koloru, pełna półeczka zamrożonych kurek i polędwiczki wieprzowe.
Pomysł na obiad zrodzony w kilka minut, zrealizowany w pół godziny, nie licząc marynowania mięsa, zjedzony też w kilka minut!




Składniki dla 2 osób ( + 4-latek:) ):

  • 1 polędwiczka wieprzowa - około 350 g
  • 40 ml sherry (można zastąpić domową nalewką)
  • 3 łyżeczki dżemu z czerwonej porzeczki i imbiru z tego przepisu
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach (można dać zwykłą oliwę)
  • świeżo zmielony pieprz 
  • świeżo zmielona sól
  • oliwa do obsmażenia mięsa - 1 łyżeczka 

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach (można dać zwykłą oliwę)
  • świeżo zmielona sól
  • około 150 -180 g mrożonych kurek





Przygotowanie:
  • najlepiej poprzedniego dnia wieczorem albo tego samego ale z rana zamarynować mięso: oliwę, sherry, konfiturę z porzeczek - wymieszać, mięso dokładnie natrzeć z każdej strony, przyprawić swieżo zmielonym pieprzem, odstawić do lodówki
  • następnego dnia albo kilka godzin później polędwiczkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do angrzanego piekarnika do 200 stopni - pod przykryciem na około 10 minut
  • w tym czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu, na ostatnie 5 minut przed czasem ją wyciągamy, odsączamy
  • rozgrzewamy na patelni oliwę po suszonych pomidorach, dodajemy kurki i podduszamy około 4-5 minut na średnim ogniu, dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • upieczone polędwiczki wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i wykładamy na deskę, kroimy w plastry
  • dodajemy kaszę, rucolę i borówki z gruszkami



Smacznego;)



3 komentarze:

  1. Jak zwykle ślicznie :) Piękna kompozycja na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tych zamrozonych kurek zazdroszcze... Pieknie wyglada twoj talerz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna propozycja i jak ładnie podana !:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...