logo

sobota, 27 kwietnia 2013

"Wiosna na talerzu" - warsztaty kulinarne w Pałacu Kościeszy

"Niedaleko od Gdańska wśród dziewiczych łąk i lasów leży niewielka miejscowość Przyjaźń. Naturalny krajobraz sprawia wrażenie, że czas stanął tu w miejscu. Z dala od zgiełku miasta w otoczeniu zabytkowego parku znajduje się odrestaurowany Pałac Kościeszy z Restauracją Inspiracją. "  - http://www.palackoscieszy.pl/



W minioną środę brałam udział w warsztatach kulinarnych w Pałacu Kościeszy, gdzie pod bystrym okiem Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza smażyłam pierwszy raz grasicę, dzieliłam przepiórki, filetowałam gładzicę, smażyłam piersi kacze, dobierałam zioła do farszu do kaczki, żeby potem w towarzystwie Piotra i Bartka ją nafaszerować. Obierałam warzywa i myłam sałatę;) Tak tak, to nie żarty, nie odrazu Szef pozwolił na użycie swojej specjalnej pensety czy "zielonego noża":)


Wraz z innymi uczestnikami mieliśmy okazję zobaczyć jak wygląda profesjonalnie przygotowana kuchnia, gdzie Kucharze tworzą wszystko od podstaw. Demi glace, wywary, sosy, nalewki, kandyzowane owoce, smakowe sole, oliwy, octy i wiele innych.



Uprawiają samodzielnie kiełki a za chwilę będą sadzić swoje warzywa w pałacowym ogródku.


Każdego z Was, Kto ma okazję być w Trójmieście lub pochodzi z moich okolic, zapraszam do odwiedzenia Pałacu Kościeszy, wspaniała atmosfera i pyszne, nigdzie niespotykane potrawy sprawią, że zapamiętacie tą wizytę na dłużej.


Zachęcam również, do skorzystania z kursu gotowania, szczegóły i informacja w podanym przeze mnie linku http://www.palackoscieszy.pl/kurs-gotowania.html .


Jak widzicie na zdjęciach, byłam tam z Pauliną z http://www.frommovietothekitchen.pl/ i robiłyśmy za fotoreporter- ki zanim przybyła ekipa z Radia Plus.


Ja sama skorzystam jeszcze nie raz i z wielką przyjemnością będę podpatrywać Szefa Kuchni, bo można się od Niego wiele nauczyć.



Po wspólnym gotowaniu, wspólnie zasiedliśmy do pięknie i pysznie nakrytego stołu.


Dziękuję innym Uczestnikom za towarzystwo i z wielką nieciepliwością czekam na przepisy, bo sałatkę z grasicą i rybę z ziołową panierką powtórzę w domowych warunkach w pierwszej kolejności!



Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze!


5 komentarzy:

  1. wow, jestem pod wrażeniem tak wytrawnego menu.
    Fantastyczne warsztaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała relacja ze wspaniałych warsztatów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przygoda, miłe z pożytecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne warsztaty ;) zazdroszczę pozytywnie i kibicuję z całego serca, oby więcej takich przedsięwzięć :) :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak fajnie! Na takich warsztatach można się wiele nauczyć, to prawda :) Świetna atmosfera jak widzę:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...