logo

środa, 28 sierpnia 2013

Koncentrat pomidorowy / Przecier pomidorowy

Nigdy, ale to przenigdy nie jadłam lepszego koncentratu pomidorowego!!!
Wiem, że ładnie to nie brzmi, kiedy tak się przechwalam, ale musicie uwierzyć mi na słowo - a potem kupić najlepszych pomidorów lima ile się da i go zrobić, a już nigdy, powiadam NIGDY! nie kupicie w sklepie koncentratu pomidorowego!!!


Najlepsze do tego typu przetworów są pomidory, które mają jak najwięcej miąższu, mało wody i odmiana "lima" idealnie się do tego nadaje. Najlepsza jest ta gruntowa, szczególnie, że słonka tego lata było bardzo dużo i wpompowało ono w pomidory niesamowitą słodycz.




Składniki na 10 słoików o pojemności 160 ml:

  • 3 kg pomidorów lima - najlepiej odmiany gruntowe
  • 2-3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1-2 łyżki cukru - były wyjątkowo słodkie, więc więcej nie potrzeba

Przygotowanie:
  • pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać
  • przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera
  • dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało odpowiedniej gęstości
  • nakładać gorące do słoików, dodatkowo zapasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowiecie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować takie małe słoiki 10 minut, większe 15 minut




Przygotowanie w Speedcook:
  • pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać
  • przełożyć do dzbanka Speedcook (robiłam z 1 kg pomidorów na raz) ustawić obroty na 2, temperaturę 90 stopni i czas 20 minut
  • po tym czasie ustawić na miksowanie - obroty na 9, czas 10 sekund
  • dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 1-2 godzin, obroty 2 i temperatura 85 stopni, do momentu odpowiedniej gęstości
  • nakładać gorące do słoików, dodatkowo zapasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowiecie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować takie małe słoiki 10 minut, większe 15 minut



Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Prosty przepis. Taki musi byc doskonala. Piekne zdjecia i smaczny widok.
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy musi być idealny pod każdym względem.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być kwintesencja smaku pomidorów zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba pozbyc sie pestek? Kupiłam 4 kg i jutro bedr działać :-) Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pestki nie powinny przeszkadzać, jednak bez ich przecier będzie się ładniej prezentował.

      Usuń
  5. Też robiłam w tym roku koncentrat, ale ze swoich malinówek ..bo bardzo mi obrodzily:). Pozdrawiam ciepło
    PS. cudne te sloiczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię właśnie pierwsze w życiu suszone pomidory i szukając pomysłu na wykorzystanie półtora kilo usuniętego miąższu trafiłam tutaj - koncentrat już się gotuje! Mam tylko pytanie: po nałożeniu do słoików gorącego koncentratu należy je od razu zakręcić czy zaczekać z tym do jutra, tuż przed pasteryzacją?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecier super się prezentuje, zdradź mi, skąd kupujesz takie ładne słoiki ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź - Halina :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...