logo

czwartek, 22 sierpnia 2013

Smażony dorsz podany na płycie z soli himalajskiej

Kiedy dostałam płytę soli, nie miałam pojęcia, że potrawy na niej przygotowane są aż tak smaczne, soczyste, idelanie doprawione, choć sól himalajską używam od wielu m-cy.
Moje zdziwienie wynika z tego, że w dodając sól do potraw to ja ją dozuję - dodaję ile chcę, ile potrzebuję, a płyta oddaje tyle do potrawy ile ona faktycznie jej potrzebuje, zjawisko niby proste ale nadzwyczajne, przynajmniej dla mnie.


Dziś zaprezentuję przepis na najzwyklejszą panierowaną rybę - taką najbardziej lubią moi panowie. Następne przepisy będą już "zdrowsze", bo przygotowane bezpośrednio na niej od samego początku.




Składniki:

  • około 0,5 kg świeżego dorsza fileta bez skóry - miałam polędwiczki z dorsza - jeszcze lepsze
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • cytryna
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno albo oliwy z oliwek
  • płyta solna z soli himalajskiej

Przygotowanie:
  • rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje
  • jajko rozmącić w misce, do talerza wsypać bułkę tartą
  • rybę doprawić świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny
  • zamoczyć w jajku, w bułce, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2-3 minut
  • gorące przełożyć na płytę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 7 minut
  • wyjąć rybę razem z płytą, ustawić na kratce czy też desce i podawać - jest ona bezpośrednio talerzem, z którego możemy spożywać naszą rybę - utrzymuje temperaturę przez kilka następnych godzin
  • ryba wyszła soczysta, idealnie słona - można poczuć bryzę morską przy każdym kęsie
  • zaserwowałam ją w towarzystwie kwiatów czosnku i sałaty z granatem i oliwą



Smacznego;)

2 komentarze:

  1. Mieszkam we Wloszech,,nigdy nie slyszalam ze taka plyta solna istnieje--pomysl fantastyczny!!!!
    Musze sie zaczac za nia rozgladac,,a moze Ty mi podpowiesz,,gdzie taka plyte najlatwiej kupic?
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm a mogłabyś coś więcej napisać o tej płycie? Pierwszy raz widzę takie cacko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...