logo

wtorek, 27 sierpnia 2013

Chutney z dyni, brzoskwiń, gruszek i anyżu

Choć dynie kojarzą mi się typowo z jesienią i późnym wrześniem i pażdziernikiem o listopadzie nie wspomnę;), to już zawitały do mojej kuchni, aż 3 sztuki, ponad 15 kg żołtej, pachnącej i pięknej.

Pierwsza z nich całkowiecie została przerobiona w bułkach dyniowych, które serdecznie polecam, tu macie przepis: Bułki - chlebki dyniowe

Druga w połowie wylądowała w serniku dyniowym, który piekłam już 2 razy, a kolejna połowa w chutnej-ach. Została jeszcze 1 sztuka - największa, ponad 8 kg, którą zamknę na 2 pyszne sposoby:
Dynia słodzona
Dynia marynowana po śląsku

Kto ma ochotę zapraszam też na zupy z dyni:
Krem z dyni na słodko
Krem z dyni

Mój chutney powstał, bo... spoglądały na mnie brzoskwinie i gruszki, których za mało było na dżem czy inne konfitury, więc skończyły razem z dynią w jednym garnku tworząc przepiękny i pachnący żółty sos, idealny do drobiu, do kanapek, do samodzielnego wyjadania łyżeczką.




Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • 0,5 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg gruszek ( już po obraniu)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • szczypta soli - taka konkretna szczypta
  • gwiazdki anyżu

Przygotowanie w Speedcook:
  • dynię pokroić na większe kawałki, takie 2-3 cm kostki, wrzucić do naczynia miksującego, ustawić obroty na 3, zmiksować przez 10 sekund, dodać brzoskwinie i gruszki pokrojone na cząstki, ustawić obroty na 2, temperaturę 85 stopni i czas 15 minut
  • w tym czasie dodać cukier, ocet i sól, ponownie ustawić  obroty na 2, temperaturę 85 stopni i czas 15 minut
  • gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, do każdego dodać po gwiazdce anyżu,  zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały



Przygotowanie:
  • dynię zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do niej pokrojone na cząstki brzoskiwnie i gruszki, zacząć gotować na średnim ogniu około 30-35 minut, co jakiś czas mieszając
  • dodać ocet, cukier i sól i gotować do uzyskania porządanej konsystencji, gęstego sosu
  • gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, do każdego dodać po gwiazdce anyżu,  zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...