logo

środa, 16 października 2013

Orzechowiec


Ten przepis mam w swoim zeszycie od ponad 22 lat... i ten mój zeszyt też.... dopiero teraz sobie to policzyłam i zdałam sprawę jak ten czas leci ;) Mam go od Mamy koleżanki z liceum, każda z Mam miała upiec jakieś ciacho na nasze czepkowanie i to, najbardziej smakowało mi i mojej Mamie, więc poprosiłyśmy o przepis.

Jest proste i szybkie w przygotowaniu, o ile mamy już wyłuskane orzechy!



Zapraszam na najpyszniejszego kruchego orzechowca z przepisu Mamy Moniki, która jeśli to czyta, to dziękuję Jej i serdecznie Pozdrawiam!




Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żołtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
  • z mąki, masła, cukru, żołtek, jajka i proszku dopieczenia - zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia (proporcja na blaszkę o wymiarach 30x40 cm lub dużą tortownicę)
  • piec przez 15-20 minut w 180 stopniach
  • w tym czasie przygotować orzechową masę: orzechy - troszkę rozdrobnić, pokroić, wsypać do garnka, dodać resztę składników czyli: masło, cukier, miód i mleko - całość zagotować około 5-7 minut, ma zgęstnieć ale nie przypalić się, trzeba pilnować tej mieszanki podczas gotowania
  • tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut w 180 stopniach


Smacznego ;)

19 komentarzy:

  1. Oj, szkoda, że nie mam takiego ciasteczka do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale!:) jak ja kocham orzechy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Muszę zrobić, koniecznie. Tym bardziej, że mam słabość do orzechów. Niestety moje drzewko poszło na opał, ale cóż... w sklepach też można dostać. Pozdrawiam gorąco Ilona

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciacha z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam wyłuskane orzechy w słoiku :) I właśnie zrobię z nich użytek, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie ciasta z orzechami, szczegolnie jesli sa latwe!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale dużo orzechów na wierzchu :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa opcja na orzechowiec, takiej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. orzechów nie lubię... ale Twój placek wygląda cudownie. Je się oczami :).

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bosko. Uwielbiam desery z orzechami. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny ten orzechowiec. Smakowicie wygląda Ewciu.!
    A co oznacza czepkowanie?

    OdpowiedzUsuń
  12. aaaa, te orzechy na wierzchu! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mi się podoba ta orzechowa skorupka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam ten przepis od lat, ciasto jest pyszne, jadłam je wiele, wiele razy. Przepis moja mama dostała od sąsiadki. Tylko ja go znam pod nazwą "Pszczółka".

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewcia - zapisuję :))) koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam takie ciacha !!

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie wygląda! : )
    Zdjęcia są urzekające..

    OdpowiedzUsuń
  17. Konieczny do zrobienia, bo uwielbiam ciasta z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy te żółtka mają być ugotowane? Czy takie prosto ze skorupki? :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...