Jest proste i szybkie w przygotowaniu, o ile mamy już wyłuskane orzechy!
Zapraszam na najpyszniejszego kruchego orzechowca z przepisu Mamy Moniki, która jeśli to czyta, to dziękuję Jej i serdecznie Pozdrawiam!
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żołtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- z mąki, masła, cukru, żołtek, jajka i proszku dopieczenia - zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia (proporcja na blaszkę o wymiarach 30x40 cm lub dużą tortownicę)
- piec przez 15-20 minut w 180 stopniach
- w tym czasie przygotować orzechową masę: orzechy - troszkę rozdrobnić, pokroić, wsypać do garnka, dodać resztę składników czyli: masło, cukier, miód i mleko - całość zagotować około 5-7 minut, ma zgęstnieć ale nie przypalić się, trzeba pilnować tej mieszanki podczas gotowania
- tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut w 180 stopniach
Smacznego ;)
Oj, szkoda, że nie mam takiego ciasteczka do kawki:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!:) jak ja kocham orzechy!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Muszę zrobić, koniecznie. Tym bardziej, że mam słabość do orzechów. Niestety moje drzewko poszło na opał, ale cóż... w sklepach też można dostać. Pozdrawiam gorąco Ilona
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacha z orzechami :)
OdpowiedzUsuńA ja mam wyłuskane orzechy w słoiku :) I właśnie zrobię z nich użytek, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasta z orzechami, szczegolnie jesli sa latwe!:)
OdpowiedzUsuńAle dużo orzechów na wierzchu :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja na orzechowiec, takiej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńorzechów nie lubię... ale Twój placek wygląda cudownie. Je się oczami :).
OdpowiedzUsuńwygląda bosko. Uwielbiam desery z orzechami. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCudowny ten orzechowiec. Smakowicie wygląda Ewciu.!
OdpowiedzUsuńA co oznacza czepkowanie?
aaaa, te orzechy na wierzchu! <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta orzechowa skorupka :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od lat, ciasto jest pyszne, jadłam je wiele, wiele razy. Przepis moja mama dostała od sąsiadki. Tylko ja go znam pod nazwą "Pszczółka".
OdpowiedzUsuńEwcia - zapisuję :))) koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam takie ciacha !!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! : )
OdpowiedzUsuńZdjęcia są urzekające..
Konieczny do zrobienia, bo uwielbiam ciasta z orzechami:)
OdpowiedzUsuńCzy te żółtka mają być ugotowane? Czy takie prosto ze skorupki? :-)
OdpowiedzUsuńTakie prosto ze skorupki.
UsuńPozdrawiam