logo

poniedziałek, 7 października 2013

Tarta jabłkowa z limonką

Tarta z potrzeby... zachciewajki, zrobiona w ciągu godziny, zjedzona w ciągu kilku-nastu minut ;)

Jabłka podkręcone skórką i sokiem z limonki, do tego różany cukier puder, można dać oczywiście zwykły, ale Kto ma, niech nie oszczędza, każda nutka w tym cieście ma swoje znaczenie!


Przepis podaję na standardową formę do tarty, ale jak widzicie można zrobić ją w formię mini tartaletek.





Składniki:
  • 175 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej - tortowej
  • szczypta soli
  • 6-7 łyżek bardzo zimnej wody
  • owoce - ja dałam tym razem jabłka - około 6 średniej wielkości sztuk
  • około 2 łyżek cukru pudru - dałam różany
  • około 2 łyżek mąki
  • otarta skórka i sok z 1 limonki
  •  jajko - rozmącone - do posmarowania  ciasta 


Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do miski, dodać sól, pokrojone w drobną kostkę masło, połowę wody, zacząć zagniatać ciasto, jak będzie za słabo się łączyć, dodać resztę wody, szybko wyrobić, podzielić na 2 części - większą i mniejszą - można schłodzić w lodówce jak macie czas - przynajmniej godzinę, jak nie, to tą wiekszą połowę równomiernie rozmieścić w formie, resztę schować do lodówki, formę z tartą na czas obierania jabłek też
  • w tym czasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki, zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok, wymieszać
  • dodać cukier, mąkę i dokładnie wymieszać z jabłkami
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • spód tarty wysmarować rozmąconym jajkiem, wyłożyć jabłka
  • z pozostałej części ciasta przygotować cienkie paseczki: rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy, wycinać paski, poukładać w krateczkę na cieście
  • posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut
  • po około pół godzinie sprawdzić, gdyby wierzch ciasta był już wystarczająco przypieczony - rumiany, zmniejszyć tempetraturę do 170 stopni i dopiec do konca
  • tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem  

Smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. ...z limonką nie próbowałam... i do tego różany cukier puder :). A u mnie tylko puding ...eh ...zazdroszczę :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczna, nic dziwnego że tak szybko zniknęła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłecznik z limonką? Ulalal, to może być pyszne.. nie wróć! To jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujące połączenie - jabłka, limonka, i jeszcze do tego róża...? Ciekawa jestem, jak to wszystko razem smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna patera, a nie naiej skarb - szarlotka:) Uwielbiam to ciasto:) buziaki Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...