To o tej porze roku smakują najpyszniej!
Zaprosiłam też więcej mięsa w postaci domowych wędlin, tych najprostszych do przygotowania, bo wystarczy je zamarynować i upiec. Ten wiśniowy schab zamarynowałam razem z pięcioma innymi kawałkami mięs, każde w innym smaku - wyszło przepysznie!
Jeśli nie macie wiśniówki, użyjcie innej nalewki, bo schab przygotowany w ten sposób smakuje wymienicie, a dodatek cynamonu i kardamonu był strzałem w dziesiątkę - było przepysznie!
Składniki:
- kawałek surowego schabu - około 600 g
- 250 ml wiśniówki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 ziarenka kardamonu
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć
- kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać z cynamonem - natrzeć mięso z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny
- po tym czasie dolać do mięsa wiśniówkę - będzie zanurzone do połowy, marynować przez 2 doby, kilka razy w ciągu tego czasu obkręcać schab, żeby się z każdej strony marynował w wiśniówce
- po tym czasie umieścić mięso w rękawie do pieczenia bądź zamykanej formie żaroodpornej - piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny i 15 minut
- wyłączyć piekarnik, mięso zostawić do ostygnięcia - idealny na kanapki albo w grubszych plastrach do obiadu, wystarczy dorobić jakiś pyszny sos - ugotować kaszę gryczaną, przygotować buraczki... hmmm, ale bym zjadła ;)
Smacznego ;)
Wierzę na słowo, że był pyszny!:)
OdpowiedzUsuńCzuję zapach takiej wędlinki, do tego domowy chleb i będzie cudnie:) Zapisane i do wypróbowania niebawem.
OdpowiedzUsuńCzuję zapach takiej wędlinki, do tego domowy chleb i będzie cudnie:) Zapisane i do wypróbowania niebawem.
OdpowiedzUsuńJa też bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, a połączenie smaku wiśni i aromatu kardamonu to idealnie moje klimaty. Skorzystam jak tylko piekarnik powróci do życia.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tym marynowaniem w alkoholu. Ostatnio Pan Jakubiak mial program o nalewkach i tez coś kombinowal z mięsem:) .... bardzo mi się podoba Twoja propozycja wędliny:) buziaki Ewuś:)
OdpowiedzUsuńehhhh mam tylko niecałe w tej chwili 24 h ;p zobaczymy co i jak ;)
OdpowiedzUsuńEwcia - poczekałam te prawie 48h bo jednak na dzisiaj na obiad obiecałam - aleeeee schab jest obłędny !!! rozpływa się w ustach i ten smak ....
UsuńWielkie dzięki za inspirację :)
jeszcze sos zrobię z tej wiśniówki ;) będzie pysznie !
dzięki raz jeszcze :))))
Nie widzę w przepisie ani grama soli , hm tak ma być ?
OdpowiedzUsuń