logo

poniedziałek, 28 października 2013

Zapiekanka z soczewicy, bakłażanów i mięsa wołowego / Danie jednogarnkowe


Najlepsze połączenia powstają kiedy spontanicznie dodaję, mieszam, "wykańczam" pozostałości w lodówce czy szafkach. Nie dość, że smaczne to jeszcze z dodatkiem czegoś naprawdę wartościowego i zdrowego - To Lubię!



Tak było i z tą zapiekanką, bo bakłażany prosiły się o spożytkowanie, pomidory o jak najszybsze wykorzystanie a zielona soczewica już od kilku tygodni spoglądała na mnie z szuflady ;)


Składniki dla 3 osób:

  • 1 szklanka suchych ziaren soczewicy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • około 300 g mięsa mielonego 
  • ulubione przyprawy: tymianek, czarny pieprz młotkowany z kolendrą, słodka papryka, sól himalajska, szczypta cayenne
  • 300 g pomidorów świezych- obranych już bez skórki
  • ser mozzarella - około 200 g
  • pęczek natki lubczyku
  • 2 mini bakłażany lub 1 normalnych rozmiarów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • rozgrzać połowę oliwy, bakłażany umyć, pokroić w plasterki, posolić, podsmażyć, zdjać na osobny talerz do ostygnięcia, smażyć do ostatniego plasterka
  • do żaroodpornego naczynia wlać pozostałą oliwę, wysmarować jego dno i boki
  • wyłożyć połowę usmażonych bakłażanów, wsypać połowę soczewicy, zalać 1 szklanką bulionu
  • przykryć połową pokrojonych pomidorów, posypać startą mozzarellą
  • mięso mielone doprawić, dokładnie wyrobić, utworzyć mini pulpeciki lub równomiernie rozłożyć na warstwie pomidorów
  • zasypać je pozostałą soczewicą, podlać resztą bulionu, poukładać resztę baklażanów
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni pod przykryciem okolo 40 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i "podpiec" ser - około 4-6 minut bez przykrycia
  • tuż przed podaniem posypać pokrojonym lubczykiem, podawać z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego lub w bardziej kalorycznej wersji z kwaśną śmietaną


Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. wstyd przyznać,ale jeszcze nie jadłam soczewicy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo z tym czyszczeniem lodówki i szafek tak własnie bywa, ze powstają z tego najpyszniejsze dania:) buziaki Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...