logo

niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik śmietankowy na makowym spodzie


Święta minęły nam pięknie i spokojnie! Mikołaj nie zawiódł, Iskierka zachwycony, cisza w służbowym telefonie, spotkanie z sąsiadami w II Dzień Świąt... było cudnie!
Wczoraj była kolejna okazja do prezentów i świętowania, bo były moje urodziny - a dziś.... dzień ciężki mam od rana, o wieczorze nie wspomnę ;(

Ale spokojnie, kilka głębszych wdechów, ukochana meliska w kubku i piszę, piszę post o serniku na wyjątkowo chrupiącym spodzie.


Możecie Go wykonać o każdej porze roku, ale ze względu na obecność masy makowej kojarzy się z Bożym Narodzeniem, więc dodaję przepis, póki choinka stoi w domu, póki pamiętamy jego smak!





Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 1 szklanka masy makowej (dałam gotową z puszki)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 50 g zimnego masła
  • 1 duże jajko

  • 1 kg twarogu na serniki w wiaderku
  • 200 ml śmietanki 36 % lub 30 %
  • 5 jajek 
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

  • 3-4 łyżki suchego maku

Przygotowanie:
  • z mielonych orzechów, migdałów, jajka i masła zagnieść kruche ciasto, jak tylko połączą sie składniki dodać masę makową i ponownie wyrobić - tworząc jednakową masę, schłodzić w lodówce 
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 175 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
  • twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
  • jajka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę i dodać do masy serowej cały czas miksując
  • przelać ciasto do formy, posypać brzegi makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec 1 godzinę 
  • po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny schować do lodówki
  • tuż przed podaniem można sernik udekorować - ja z okazji Świąt użyłam do tego opłatkowych - tematycznych dekoracji

Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. Wygląda bosko - muszę zrobić :) Zostało mi nawet trochę masy makowej, na imprezę sylwestrową idealny.
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję sobie :) To taki trochę seromakowiec choć sera więcej i ze smietanką, dlatego zapiszę sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda extra. Wierzę ,że i smakuje. Pewnie wrócę tu z kajecikiem. Moc życzeń świąteczno urodzinowo noworocznych|:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale, że miałaś udane Święta :)
    Mam nadzieję, że kolejne dni będą lżejsze od wczorajszego...
    A sernik wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładny serniczek w pięknych okolicznościach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...