logo

środa, 1 stycznia 2014

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!

To już będzie tradycją Nowego Roku, że będę Was witać chlebem i życzyć jednocześnie by Wam go nigdy nie zabrakło, by Nowy Rok był dużo lepszy od minionego, by spełniły się Wasze marzenia, a zamierzone cele i plany były zrealizowane najlepiej jak się da!



Ja jak co roku mam swoje postanowienia i pierwszy raz tak się dzieje, że dotyczą tylko mnie!
Ten Nowy 2014 Rok - ma być Rokiem dla mnie, żebym mogła się skupić na sobie, zadbać o siebie, wyznaczać siebie na I-szym miejscu!

Wiem, że na pierwszy rzut oka może to zabrzmieć egoistycznie, ale Ci z Was, którzy mnie znają - wiedzą, że to dla mojego dobra ;))

Jeszcze raz:
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!





Składniki na 1 bochenek:

  • zaczyn: 
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki pszennej razowej


  • ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350 g letniej wody
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli morskiej (używam himalajskiej, jestem od niej ostatnio uzależniona)
  • 3 łyżki melasy lub płynnego miodu (ale melasa daje mi ciemny kolor)
  • 1 łyżka karobu (lub kakao gorzkiego)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianeg0
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki sezamu czarnego (lub jasnego)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki żytniej razowej

  • czarny sezam do posypania z wierzchu - około 3 łyżek

Przygotowanie:
  • zaczyn: do szklanej lub porcelanowej miski dodać wszystkie składniki, wymieszać, dokładnie owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin (ja najczęściej robię to rano przed wyjściem do pracy i wieczorem zabieram się do pieczenia chleba)
  • po tym czasie  do zakwasu (czyli zaczynu) dodajemy drożdże, wodę, sól, melasę i dokladnie wszystko mieszam
  • dodaję ziarna, mąki i miksuję tylko do połączenia się skladników
  • tak przygotowane ciasto przekladam do natłuszczonej foremki oliwą lub masłem klarowanym i obsypanej delikatnie otrębami 
  • odstawić ciasto wo wyrośnięcia, ma być foremka wypełniona po brzegi
  • chleb tuż przed pieczeniem spryskać wodą i obficie posypać sezamem, delikatnie go dociskając dłońmi
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić chleb na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 45 minut (piekę chleby zawsze w opcji piekarnika: góra-dół
  • po upieczeniu wyjąć z piekarnika, z formy i studzić na kratce

Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. wygląda idealnie! marzeniem jest zrobić taki chleb. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny chlebek !
    Życze powodzenia w realizacji zamierzeń. :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Rowniez szczesliwego Nowego Roku!:) I oby sie udalo postanowienia zrealizowac! Wcale nie uwazam jakoby to cos egoistycznego bylo:) Chlebus pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały chlebuś, aż zgłodniałam patrząc na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ dobrociami napakowany:). Ewuniu od czasu do czasu trzeba tez i egoistką być:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek fajny ale na pewno nie w stylu Pro Body.
    chleby Pro Body charakteryzują sie tym ze zawierają w sobie bardzo mała wręcz minimalna ilość węglowodanów a za to bardzo dużą wręcz ogromna ilość białka w porównaniu z normalnymi chlebami.

    Ten chlebek choć na pewno pyszny bedzie zawieral na oko (sorry nie chce mi sie liczyc dokladnie) okolo 25g wegli i okolo 16g bialek

    ja mam przepis na chleb z 6,89g wegli i 22g bialek

    jesli admin chce chetnie mu go przekaże :D

    pozdrawiam Eryk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...