logo

niedziela, 9 lutego 2014

Tarta z jabłkami na wyjątkowym kruchym spodzie

Jak zwykle zabrało czasu na więcej eksperymentów ze Smakowitą Pajdą, ale ten pierwszy uważam za wyjątkowo udany!

M. wrócił z pracy, zrobił sobie kawę widząc ciasto, ukroił kawałek, zjadł jednego gryza, drugiego i trzeciego, zastanawiał się nad każdym kęsem i jeszcze mnie nie zapytał, co to dokładnie było.
Skomentował tylko, że dobre, ale takie inne, jakby.... brakowało mu słowa.


M. ma zwyczaj czytać moje wpisy na blogu, więc Kochanie Moje - tak, to było kruche ciacho na smalcu z jabłuszkiem i cebulką - na zdrowie i trzymaj kciuki, żebym wygrała, żeby moje ciacho wygrało ;)



Składniki na formę o średnicy 15 cm:
  • 180 g Smakowitej Pajdy z cebulą i jabłkiem
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 7 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru pudru
  •  4 duże jabłka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • na stolnicy lub do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy Smakowitą Pajdę, sól, wodę, zagniatamy kruche ciasto
  • wykładamy nim brzegi i spód formy,w stawiamy do schłodzenia do lodowki
  • w tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie półplasterki, mieszamy z mąką i cukrem
  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
  • na schłodzony spód posypujemy cienką warstwę cynamonu, układamy jabłka, delikatnie zwijamy brzegi tworząc ładny i gładki rant, wokól niego posypujemy prażoną cebulkę
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut - do zezłocenia się ciasta
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, dekorujemy pudrem i listkami mięty lub melisy

„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją konsystencją i delikatnością. Jest już na tyle idealna, że nie trzeba jej solić, niczym doprawiać. Nie dość, że smakuje to jeszcze chrupie i jak widać, świetnie nadaje się do słodkich wypieków”.



Tym przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda


Smacznego ;)
 

9 komentarzy:

  1. porywam ten kawałeczek :) i trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem Ewciu :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) Tak miało być, pysznie i intrygująco ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Też myślałam nad ciastem, ale ostatecznie pajda wylądowała w chlebku:) .... cudna ta tarta:) buzia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...