logo

niedziela, 2 lutego 2014

Tort urodzinowy Iskierki - bez pieczenia! Oreo, knoppers, m&m-sy

Jeszcze 5 lat temu, o tej porze chodziłam z moją Iskierką pod sercem, czekałam z utęsknieniem i wielką niewiadomą jaki będzie, jak damy radę, czy będę wystarczająco dobrą Mamą....
O tym dowiaduję się każdego dnia, jak każdy popełniam blędy i już dziś z perspektywy czasu kilka rzeczy zrobiłabym inaczej, ale dziś i tu - na blogu - nie o tym, a o torcie, który został nazwany przez Iskierkę:

NAJPIĘKNIEJSZYM TORTEM, JAKI WIDZIAŁ ŚWIAT ;)



Dziś już wiem, że JESTEM MAMĄ WYJĄTKOWEGO CHŁOPCA, KTÓREGO KOCHAM NAJMOCNIEJ NA ŚWIECIE, Z KTÓREGO JESTEM DUMNA KAŻDEGO DNIA, KTÓREGO BĘDĘ WSPIERAĆ NAJLEPIEJ JAK POTRAFIĘ, KTÓREGO ... tak mogłabym pisać i wymieć - poprostu i aż KOCHAM I JESTEM BARDZO, BARDZO SZCZĘŚLIWA :)

Gościom Dominika tort się bardzo podobał i co najważniejsze smakował, zniknął co do ostatniego okruszka.

Zmontowałam go w nie całą godzinę tuż przed przyjęciem, bez pieczenia, wypełniony ulubionymi słodkościami Dominika ;) Możecie pominąć lub dodać inne słodycze do środka, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a radość i uśmiech ukochanego Dziecka - bezcenna!

A zapomniałabym napisać najważniejsze: przyjęcie urodzinowe Dominika odbyło się w indyjskiej restauracji Ganesh, która na nasze szczęście mieści koło naszego domu ;)
Dzieci miały pięknie przygotowany osobny stół, same lepiły nanny, dostały przepyszne drinki z parasolką, a wszyscy zajadaliśmy się aromatycznymi smakołykami. Ekipa restauracji sprostała naszym oczekiwaniom i zniosła dzielnie nasze energetyczne dzieci - było wspaniale, wszyscy zachwyceni - DZIĘKUJEMY!!!

Urodzinki Dominik ma 6 lutego, a impreza była już wczoraj, w czwartek będzie kameralnie, ze wspomnieniami - pięknymi wspomnieniami :) 




Składniki na tort o średnicy 24 cm:
  • duże opakowanie biszkoptów lady fingers - 200 g
  • czekoladowe biszkopty - 100 g
  • 2 małe paczki oreo
  • 3 wafelki knoppers
  • 3 małe opakowanie m&m-sów
  • 5 łyżek słodkiej posypki
  • 5 łyżek kremu krówkowego
  • 150 ml herbaty waniliowo-różanej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l  schłodzonej śmietany 36 %
  • 1 kg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:
  • w gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę , zosatwiamy do wystygnięcia
  • w misie miksera umieścić 300 ml śmietany, zacząć miksować około 4-5 minut na średnich obrotach, dodać 2 łyżki cukru pudru
  • pomału dodawać mascarpone - (zostawić około 5-6 łyżek do jasnej warstwy kremu)
  • w czasie kiedy mascarpone łączy się ze śmietaną układamy w obręczy biszkopty: najpierw na spód układamy czekoladowe, jasnymi obkładamy brzegi - żeby się ze sobą trzymały i nie przewracały (nie jest to łatwe zajęcie) ja delikatnie brzeg od środka biszkoptu smarowałam kremem z misy miksera i przyklejałam na około jeden do drugiego (kremu należy nabierać naprawdę mało, żeby nie "przeszedł" nam na zewnątrz)
  • kiedy już mamy wypełnioną tortownicę i obłożone brzegi dodajemy do miksującej się masy krem krówkowy i miksujemy jeszcze około 1-2 minut
  • dodajemy wystudzoną herbatę z żelatyną
  • wyłączamy mkiser, dodajemy rozkruszone knoppersy, mieszamy już łyżką i wykladamy równo krem na czekoladowych biszkoptach
  • wyrównujemy krem, rozkruszamy oreo, rozkładamy równomiernie lekko dociskając, wstawiamy do lodówki,żeby się schłodziło i ścięło
  • do misy miksera dodajemy resztę śmietany, ubijamy, pod koniec dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru pudru, ubijamy na bardzo sztywno i dodajemy pozostałe mascarpone
  • wykładamy na schłodzoną warstwę, rozsypujemy m&m-sy, dosypujemy drobną słodką posypkę, która idelanie wypełni szczeliny pomiędzy kolorowymi słodkościami
  • zostawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny i zostawiamy w lodówce aż do samego podania
  • kroimy nożem kawałek co 1 biszkopt, tort jest wysoki i taka porcja będzie wystarczająca dla każdego Gościa, zawsze można zrobić dokładkę ;)


Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. No , no tort dla prawdziwego księcia ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! robiłam kiedyś podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, sama bym chętnie spróbowała tego tortu :)
    Wszystkiego najlepszego dla Dominika! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest piękny :)
    aż zgłodniałam...

    Serdeczne życzenia dla Solenizanta! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity ten torcik. Wygląda przepysznie.:)
    A się okazuje ,że nasi chłopcy oboje z lutego, mój 1 luty .:)
    Wszystkiego najlepszego dla Dominika, dużo radości ,zdrówka i spełnienia marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:) ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być szczęściarzem, skoro ma mamę, która robi takie cacka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. i powiedz jak tu tego nie schrupac??

    OdpowiedzUsuń
  9. Na prawdę piękny kolorowy i taki wesoły .Dokładnie taki ja Ty i Iskierka ♥♥♥ Buziaki i wszystkiego najpiękniejszego i najdobrego w życiu dla urwiska :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny kolorowy torcik, w moim guście :) Tyle mascarpone co za obłęd! Oj dobrze ma z Tobą Twój Synuś :) Niech Iskierka rośnie w górę w zdrowiu i szczęściu z rodzicami :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort wygląda świetnie :) Może zrobię Bratu na urodziny :))

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pysznie się prezentuje! Sto lat synkowi życzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. 6 luty to cudowny dzien na urodziny:). Wszystkiego najlepszego dla Synka:) .... tort cudowny Ewuniu:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  14. Pytanie - gdzie kupiłaś tą herbatę?? ewentualnie jaka firma, bo szukałam i niegdzie nie mogę znależć herbaty waniliowo-różanej ... i drugie - te czekoladowe biszkopty - jakiś konkretny sklep bo tez szukam i szukam i nic... a i ostatnie - krem krówkowy to taki standardowy z puszki kajmak? dzieki za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...