logo

niedziela, 6 kwietnia 2014

Tort z piersi kurczaka faszerowany pieczarkami i porem

Są takie dni, kiedy sama zaskakuję siebie pomysłami. Są takie pomysły, które rodzą się pod wpływem chwili, jak ta, kiedy w mojej lodówce zamieszkało opakowanie pieczarek, na które sama jestem bardzo uczulona i nie jadam, ale M. uwielbia.
Wielu z Was widząc zdjęcia na fb obstawiało ciasto: szarlotkę, sernik, tartę - ale napewno nie tort mięsny! Wyjątkowy, elegancki, można podać jako danie obiadowe krojąc w szersze trójkąty, bądź przystawkę podając mniejsze porcje.




Idealna propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne.



Składniki:
  • 4 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1 duży por
  • około 50-60 g pieczarek
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki płatków migdałów 

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż
  • całość ułożyć na folii spożywczej w kwadrat i rozbić na płaskie kotlety, które razem mają stworzyć jeden płat mięsa o wymiarach około 40x40 cm
  • mięso doprawić suszonym pomidorami (użyłam tych z Kamisa), solą i pieprzem kolorowym
  • rozgrzać połowę oliwy, podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki por - doprawić go solą i pieprzem, wyłożyć na mięsie w 1/4 jego wysokości na samym początku
  • na drugiej połowie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki - doprawić także solą i pieprzem, wyłożyć na pory
  • delikatnie zacząć zwijać mięso jak roladę, pokroić na około 7-8 części 
  • w tortownicy wyłożonej papieram zacząć układać pokrojone kawałki rolady bokiem do góry (nadzienie do góry)
  • wypełnić tortownicę roladkami, wyrównać ręką, żeby cała była równo wypełniona mięsem, posypać obficie migdałami
  • umieścić dodatkowo tortownicę w rękawie do pieczenia - piec w nagrzanympiekarniku do 190 stopni około 45 minut, na ostatnie 15 minut rozciąć rękaw, żeby się migdały zrumieniły
  • podawać w towarzystwie sosu serowego ze świeżym tymiankiem: około 100 ml śmietanki kremówki zredukować na patelni, dodać 1/2 camemberta, 1 łyżkę startego parmezanu, 1 łyżkę mozzarelii


Smacznego ;)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...