logo

sobota, 10 maja 2014

Mini pizze na jeden kęs

Odrazu zaznaczam na wstępie, że te pyszności zostały przygotowane przez Iskierkę i M. z książki Oskierki - ja tylko z wielką przyjemnością je "obfociłam" i oczywiście zjadłam ;)
Przepis w całości pochodzi z książki "Mama tata patelnia i ja" przygotowanej przez miesięcznik Dziecko.


Za zgodą moich Chłopaków i Waszych próśb na fb - piszę przepis na wyjątkowe pizzerinki - bo z wielką dawką miłości ;)



Składniki na ciasto ( z książki), dodatki z naszej lodówki:
  • 300 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • woda  - około 130-150 ml
  • szynka
  • salami
  • ser żółty
  • cebula
  • ketchup
  • zioła prowansalskie  

Przygotowanie:
  • drożdże rozetrzyj z mlekiem i cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce pod bawełnianą ściereczką
  • gdy wyrosną dodać mąkę, wodę, sól olej i zagnieść ciasto - ma być elastyczne, gdy już będzie, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość
  • w międzyczasie przygotowujemy ulubione dodatki: ścieramy ser, kroimy wędliny, cebulę
  • wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części - u nas było 6 mini pizzerinek, rozciagamy na wielkość talerzyka od filiżanki, smarujemy ketchupem (w wersji dwóch kucharzących chłopaków w kuchni)
  • na to układmy ser, szynkę, cebulę i wstawiamy do gorącego piekarnika na gorącą blachę - pieczemy w 200 stopniach aż się przyrumienią - takie małe około 8-1o minut
  • zjadamy w najlepszym towarzystwie z ulubionym ketchupem ;)


Smacznego ;)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...