W domu rodzinnym nigdy nie było jej na obiad, chyba nigdzie gdzie indziej jej już nie jadłam.
Sama zmontowalam pierwszą kombinajcę jak karmiłam Iskierkę - uwielbialiśmy - M. i ja ;)
Ta wersja jest odrobinę "podkręcona", bo zamawiający przepis mieli ochotę na potrawkę z rodzynkami - których ja nie cierpię ;(, stąd pomysł na suszone morele, które idealnie podkreśliły smak sosu i dodały cudnej słodkości całemu daniu. Zapraszam.
Składniki:
- 3 nogi z kurczaka
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu czarnego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 100 ml śmietany 18 % kwaśnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 suszonych moreli
- około 20 sztuk groszku cukrowego
- w razie potrzeby sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- mięso dokładnie umyć, osuszyć, odciąć nadmiar skory i tłuszczu, umieścić w garnku
- warzywa obrać, umyć, jak są zbyć dużych rozmiarów przekroić na pół, dołożyć do mięsa
- całość zalać zimną wodą, warzywa i mięso mają być tylko przykryte, dodać ziele, pieprz i liść laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości - jak rosół
- ugotowane mięso i warzywa wyjąć z garnka, zostawić do ostudzenia, ale mięso jeszcze ciepłe oddzielić od kości w dość duże kawałki, warzywa pokroić - marchew w krążki, pietruszkę i seler w drobniutką kostkę
- morele pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do rosołu
- w czasie kiedy wywar się gotuje przygotować zasmażkę, rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek, dodać część wywaru, około pół szklanki i wymieszać dokładnie, całość dopiero dolać do rosołu, z którego powstanie sos do potrawki
- do śmietany dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odrobinę gorącego sosu, mieszamy i dopiero powoli dolewamy, uważając, żeby się nie zważyła
- na sam koniec wkładamy pokrojone warzywa, mięso i przekrojony na pół groszek cukrowy, całość chwilę zagotujemy
- podajemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!